Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Schuitens fantasie, Brugge 100 jaar verder

poster luc schuiten

Luc Schuiten, erkend ‘visionair architect’, of utopisch denker als u dat liever leest, heeft exclusief voor Triënnale Brugge een poster ontworpen over hoe Brugge er uit zal zien in honderd jaar. Een hebbeding zowel als een interessante visie.Een gesprek.

U heeft enkele werken in de tentoonstelling Imaginaire Steden, een van de drie indoor venues van de Triënnale Brugge 2015. Hoe kwam u met het project in contact?

Luc Schuiten: ‘Curator Michel Dewilde nam contact met me op, met de vraag om een affiche ontwerpen. Hij had de afbeelding van het model Shanghai in vier tijdperken gezien (werk dat tijdens de triënnale in het stadhuis te bewonderen is). Hij vond dat mijn werk rond steden van morgen perfect aansloot bij een van de thema’s in de triënnale. Hij vroeg me na te denken over stedelijke leefbaarheid en Brugge te schetsen zoals ik de stad zie binnen honderd jaar. Wat zou er gebeuren als Brugge plotseling zou transformeren in een megalopolis? Dit probleem is lastig omdat de stad vooral als een levend museum wordt beschouwd. Zonder ongelukkige en destructieve confrontaties aan te gaan met de unieke mix van eeuwenlange getuigenissen uit het verleden een projectie van de toekomst maken, was een uitdaging.’

Wat zijn de belangrijkste ideeën die u wil meegeven met uw ontwerp voor Brugge-in-honderd-jaar?

Schuiten: ‘k heb geprobeerd om de tegenstelling te beantwoorden door een ontwikkeling van de stad in de diepte. Een kraterstad graaft zich uit rond gebouwen met een hoge historische waarde en ontwikkelt meanders langs de straten. Verlichting van dat toekomstige Brugge komt gedeeltelijk uit de glazen vloer die straten en pleinen bedekt. Bioluminescentie van de draagstructuur vervolledigt ruimschoots de verlichting van boven af. Door de specifieke vorm van de glasplaten, ze zijn gestileerd als traditionele kasseien, blijft het eeuwenoude aspect van de straten behouden. Als de bezoeker zijn blik verticaal naar beneden richt, ziet hij onder zijn voeten een nieuwe wereld opdagen, met vormen die naar de natuur geïnspireerd zijn, waar zich ook allerlei organismen ontwikkelen. ‘

Zit Brugge vast in een onherroepelijk verleden van monumenten en erfgoed?

Schuiten: ‘Als je goed kijkt naar de luchtfoto van Brugge, zie je dat de stad al meerdere evoluties heeft doorgemaakt en dat zelfs futuristische architecturen aan de slag zijn gegaan, zonder te breken met de algehele sfeer van Brugge. Nieuwe hangend tuinen verschijnen op de platte daken van moderne gebouwen. Deze oases van rust en groen zijn enkel te zien vanaf de lucht, omringd door een zee van hellende daken met rode pannen of traditionele leisteen. Hier en daar verschijnen nieuw gevels die het tijdperk verraden tot waar de stad zich heeft ontwikkeld.’

Uw architectuurontwerpen zijn niet meteen alledaags. Wat wil u dankzij uw imaginaire projecten bereiken?

Schuiten: ‘Ik zeker tot op zekere hoogte een dromer, idealist, planner, etc … maar, ik probeer vooral verder te gaan dan de droom. Het is een oefening ver boven enige werkelijkheid. Mijn werk is meer gericht op “andere mogelijke”, dat van verzoening tussen de mens, het leven en het milieu.’

EVA TAHON

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: