Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

NO MORE SECRETS!

IMG_2463

 

Op 21 juni 2015 om 16:30 opende de tentoonstelling NO MORE SECRETS! op het PAK, platform voor actuele kunsten in Gistel (B)
De expo toont werk van achttien kunstenaars uit binnen- en buitenland en confronteert ons met de al dan niet getrokken grenzen in het hoofd van de kunstenaar en de toeschouwer. Is de kunstenaar gebonden aan ongeschreven maatschappelijke regels? Houdt hij rekening met de nieuwe preutsheid, critici, media en commerce en legt hij zichzelf grenzen op?
Of is zijn kunst vrij en heeft hij geen geheimen meer? Is er in dit laatste geval een plaats voor zijn kunst in onze musea en galeries? Trekt de toeschouwer een grens voor zichzelf, zal hij het hoofd wegdraaien bij het zien van een naakte man? Vindt hij een plassende vrouw verwerpelijk of wordt hij heimelijk opgewonden?
Zal hij weglopen van wat in zijn ogen misschien perversiteiten zijn en schande spreken over de ontaarde kunst? Misschien …Misschien kan hij zijn eigen grens verleggen en ziet hij ook de melancholie in de ogen van het model, de kwetsbaarheid van de vrouw voor de camera? Misschien voelt hij de pijn die de kunstenaar voelt of wordt ontroerd door de eerlijkheid en puurheid van het werk. De vrijheid van de kunstenaar lijkt misschien een evidentie maar is het zeker niet. We leven in een maatschappij waar de waarden en normen met een ongeziene dualiteit evolueren en ons in verwarring brengen, waar we enerzijds toegang hebben tot porno in alle maten en gewichten (terwijl niemand er naar kijkt …) en waar anderzijds van langs om meer conservatieven hun stempel kunnen doordrukken. Denken we maar aan facebook, waar met een simpele mededeling zomaar naakt, ook al is het kunst, gecensureerd wordt.
Het is belangrijk dat we ons niet in slaap laten wiegen en weerstand bieden aan het sluipende gif van ‘de nieuwe preutsheid’. Het is belangrijk dat de kunstenaar die de vrijheid kent, die kan behouden én ook een platform aangeboden krijgt om zijn werk te tonen. Met NO MORE SECRETS! wil het PAK ons wakker schudden door luidop de vraag te stellen: is de vrijheid van de kunst een verworven realiteit of is dat een illusie?
Een bezoek aan No MORE SECRETS! kan een confrontatie zijn, maar laat het vooral een boeiende ontmoeting worden. Een ontmoeting met het (h)eerlijke werk van achttien kunstenaars die zichzelf vrijgevochten hebben, zich kwetsbaar opstellen en zich in al hun zuiverheid aan ons blootgeven. Onder de achttien kunstenaars zijn drie Bruggelingen. Sylvie Crutelle, Monika Dahlberg, Selina de Beauclair, Peter Depelchin, Maure Louise Elshout , Peter Jonckheere, Michael Kikrkham, Danielle Luinge, Rob Mellink, Fred Michiels, Jans Muskee, Thom Puckey, Hester Scheurwater, Niels Smits van Burgst, Koen Staassen, Michel Vaerewijck, Dirk Van Severen & Jan Verhaeghe

De tentoonstelling loopt tot 15 augustus 2015.

PAK, Dullaertweg 80, 8470 Gistel • Frank Demarest (initiatiefnemer/curator) • 0495 144 332

http://www.pakgistel.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: