Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Snuffel wordt groot

ProjectSnuffelTekstenLetterwerkdoorPeterVerhelstMaudBekaertfotografieKathleenDemey-fotodekaMei2015

Werk van het duo Verhelst-Bekaert bij nieuwe Snuffel (Foto Kathleen Demey)

 

Snuffel Backpacker hotel in de Ezelstraat is verhuisd naar de overkant van de straat waar de nieuwbouw-Snuffel uit zijn stellingen verrezen is. De nieuwe locatie biedt alleen maar voordelen met beduidend meer luxe en comfort dan voorhanden op de voormalige stek. Het project is in handen van Toerisme Vlaanderen, de uitbating in die van Snuffel. Voor de stad is deze realisatie een onbetwiste aanwinst.

Snuffel opende 30 jaar geleden (1985) haar ‘bescheiden’ deuren. Ze focuste meteen op de talrijke backpackers die Brugge doorgaans kort bezoeken en die met een bescheiden budget (moeten) reizen. Toentertijd heette zoiets nog een ‘sleep-in’ en men verhuurde ‘matrassen’. Vandaag spreekt men van 60 ‘bedden’, verdeeld over acht kamers. Het jeugdhotel evolueerde snel naar de veeleisende vragen van de bezoekers, de strenge criteria die de Stad Brugge oplegt en de veilige bedding van (eigenaar) Toerisme Vlaanderen. Er wordt gewerkt met acht medewerkers, geleid door (manager) Windy Van Maele en is, in principe, 24 uur op 24 beschikbaar. Al te vaak echter verschijnt het bordje ‘volzet’ en dat leidde naar een omvangrijk verbouwingsplan.

Al snel bleek de huidige locatie immers ontoereikend om te voldoen aan de strenge eisen van vandaag , maar met het verdwijnen van een grote handelszaak (Kwalito) schuin tegenover de huidige Snuffel, bood zich een buitenkans aan. Toerisme Vlaanderen benutte de opportuniteit en kwam met de centen over de brug. Het oude gebouw werd gesloopt, in de plaats kwam een stijlvolle nieuwbouw.

Architect Olivier Saelens ontwierp een ruim gebouw met 32 kamers (waaronder enkele tweepersoonskamers), goed voor 120 bedden en  opgebouwd rond een binnenplein, zoals dat bij kloosters gebruikelijk is. Vanuit vrijwel elke kamer kijk je uit op de binnenkoer. Elke kamer kreeg een gepersonaliseerde aankleding mee en hedendaags comfort. Blikvanger in het nieuwe complex is het stemmige theatertje waar Snuffel op tijd en stond alternatieve muziekconcerten wil organiseren en dat plaats biedt aan plusminus 300 toeschouwers. Samen met het voor iedereen toegankelijke binnenplein (bereikbaar via de nieuwbouw in de Hugo Losschaertstraat) is dit een nieuwe troefkaart voor de jeugd in deze stad.

Opvallend in de aankleding is het kunstwerk dat de Brugse letterkapster Maud Bekaert heeft ontworpen, op basis van een tekst van auteur Peter Verhelst, dat zowel de intro als de kamers een aparte touch meegeeft. Eind juni moet het nieuwe hotel de deuren openen.

Met dit nieuwe jeugdhotel zet Brugge forse stappen vooruit in het aantrekken van backpackers. Samen met Bauhaus, Charlie Rockets en hostel Lybeer bieden ze straks plaats aan een kleine vierhonderd bezoekers. (LF)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: