Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

MikMâäk: een ‘bigband’ van solisten

JazzMidd-Mik Maak_jos-knaepen

Foto Jos Knaepen

 

 

Welhaast profetisch zou ze achteraf blijken, die aansporing van Rik Bevernage op de openingsdag van Jazz Middelheim 2014. Dat we ons moesten reppen om zeker het optreden van MikMâäk niet te missen, want dat concert zou het hoogtepunt worden! Na zo’n proeve van geloof mag het geen verwondering wekken dat uitgerekend De Werf de locatie wordt voor de opnames van de eerste cd van dat even veelkoppig als multi-getalenteerd gezelschap. Het wordt wel even afmeten, straks, om alle muzikanten voldoende plaatsruimte te geven.

MikMâäk, een “XL-versie” van zijn vijfkoppige collectief Mâäk(’s Spirit), is de vleesgeworden droom van trompettist en artistiek directeur Laurent Blondiau. Hoewel met 16 man op het podium is dit geenszins een bigband in de traditionele betekenis, zoals pianist Fabian Fiorini na afloop van het optreden in Park Den Brandt verduidelijkte in een gesprek met Lies Steppe (Klara): “Door het feit dat alle leden van de groep eigenlijk solisten zijn, is de manier van werken en de benadering van de stukken anders. Er wordt naar gestreefd dat elkeen zich kan uitdrukken.” Het gebrachte repertoire liet zich het best omschrijven als gecomponeerde muziek met daarbinnen nogal wat ruimte voor (collectieve) improvisatie. Die avond op Jazz Middelheim werd ook duidelijk dat de composities niet door één enkele, maar door verschillende muzikanten worden aangeleverd, wat voor zowel een “stijlenrijke” als gevarieerde set zorgde. Ook grijze jazzeminentie Marc Van den Hoof toonde zich na dat concert trouwens enthousiast: in zijn impressie sprak hij onder meer van “een concert vol verrassingen, ook solistisch (…) een enthousiasmerende belevenis om mee te maken (…) groots om (het festival, PJG) mee te beginnen en alvast de moeite waard”.

Wie zich persoonlijk wil vergewissen in welke mate al die appreciaties vol lofbetuigingen enig waarheidsgehalte bevatten, kan in juni zelf de lakmoestest doen. Twee avonden na elkaar worden live-opnames gemaakt voor een cd en die vertrouwd is met de streken van harde kern Blondiau, João Lobo, Michel Massot, Jeroen Van Herzeele en Guillaume Orti, kan nu al moeiteloos voorspellen dat die twee concerten geenszins louter een doorslag van elkaar zullen worden. Ook u kunt straks mee als levend publiek fungeren, maar snel reserveren is dan wel de boodschap want er zullen telkens slechts 80 uitverkorenen zijn. (PJG)

Info: dinsdag 16 en woensdag 17 juni om 20.30 uur – www.dewerf.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: