Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Gruuthuse-collectie (deels) naar het Gezelleuseum

FullSizeRender 

‘Waar is Fabre?’

 

In 2015 is het precies 150 jaar geleden dat in Brugge de ‘Société Archéologique de Bruges’ werd opgericht. De vereniging bracht in zijn 100-jarige bestaan een rijke verzameling beelden, meubelen, keramiek en textiel van zowel Brugse als Europese oorsprong bijeen. De collectie van het Gruuthusemuseum bouwde daar op verder. Bij de oprichters zaten mannen als Guido Gezelle, James Weale en Felix de Bethune. In 1955 droeg het Genootschap zijn collectie over aan de Stad Brugge. Een deel van die collectie is dezer dagen te bekijken in het Guido Gezellemuseum (Rolweg), want de thuishaven Gruuthusepaleis wordt momenteel ingrijpend gerestaureerd.

De tentoonstelling toont, aan de hand van bekende en minder bekende stukken uit de collectie het verhaal van de Société en van de Gruuthusecollectie. Je treft er archeologica, bouwfragmenten, originele objecten, afgietsels en wrijfprenten, naast allerlei documenten.

oor de museumbezoeker is een wandeling in de tuin van het Gezellemuseum aanbevolen. De door vrijwilligers aangelegde en onderhouden groententuin bloeit als nooit te voren. Die weelderige groei zorgt er wel voor dat het prachtige beeld van Jan Fabre (‘De man die vuur geeft’), daar geplaatst in het cultuurjaar 2002, nog amper te zien en terug te vinden is. De kunstenaar zal dan wel het laatste woord hebben omtrent deze verscholen lokatie, maar enig snoeiwerk zou het beeld zeker ten goede komen. (LF)

Passé Composé, het ontstaan van de Gruuthusecollectie, nog tot 3 januari 2016. Opgelet: tickets kosten 4 euro, alleen de permanente collectie is gratis.

Een Reactie op “De Gruuthuse-collectie (deels) naar het Gezelleuseum

  1. Jan Verhaeghe 08/06/2015 om 08:33

    Luc, het beeld van Fabre werd in november 1999 onthuld als slot van het Gezellejaar. Ik mocht heelwat ruzie maken om het beeld op de juiste plaats te krijgen!

    Like

%d bloggers liken dit: