Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Snuffel klaar voor een nieuw verhaal

20150506-_MG_2159

Foto Dirk Creyf

 

Misschien kan iemand eens de stichters en protagonisten van weleer opzoeken, en in de archieven snuffelen, om de geschiedenis van backpackerhotel Snuffel te schrijven. Het sympathieke jeugdhostel in de Ezelstraat sluit immers definitief zijn deuren en verhuist eind juni naar een kraaknieuw pand in de zelfde straat.

Het Snuffel-verhaal startte in 1974 in de Katelijnestraat. Onder de stichtende leden onder meer Jean-Claude Laurent (later provincieraadslid), Marc D’Haene (gewezen vakbondssecretaris van het ABVV), en Jacky Maes uit Bredene (gemeenteraadslid en Vlaams Volksvertegenwoordiger). Er werd echter al snel verhuisd naar het huidige adres in de Ezelstraat.

Oorspronkelijk was Snuffel een actiecentrum voor jongeren. Je vond er ‘progressieve’ literatuur en ideeën en men stelde er de (toenmalige) moderne technische apparatuur (stencilmachines!) ter beschikking om pamfletten te drukken. Het werd een broeinest van alternatief en jeugdig progressief Brugge. De ambities waren groot, de organisatie had de wind in de zeilen. In 1982 werd Snuffel omgedoopt tot ‘Het Regionaal Actie- en Servicecentrum Snuffel’. Een weerspiegeling overigens van de woelige jaren ‘70 en ’80, met het verzet tegen de wapenaankopen, kernenergie en -afval of de plaatsing van afstandsraketten. Snuffel maakte deel uit van de alternatieve scène in Brugge, naast de Volkshogeschool, de Cactus, De Werf en anderen.

Snuffel werd gerund als een vzw, maar het moest de middelen vinden om te overleven. Een nieuwe bron van inkomsten werd gevonden met verhuur van logies. Snuffel en Bauhaus (Langestraat) werden als sleep-ins in Brugge en daarbuiten bekend. Het bestuur werd in 1990 verruimd. Geleidelijk nam het kortverblijfcentrum voor jongvolwassenen, De Lane, Snuffel over. De jongeren die in De Lane opgevangen werden konden er een zinvolle taak vervullen. Het bood bijkomende inkomsten en een mooi perspectief, maar het draaide anders uit.

De balans ging zwaar in het rood en er werd beroep gedaan op een redder in nood, Ludwig Dujardin. Sindsdien maakt Snuffel, samen met 2 campings (De Lombarde in Lombardsijde en Groeneveld in Bachte-Maria-Leerne) en de Peace Village in Mesen deel uit van Volkstoerisme, een kleine onafhankelijke koepelorganisatie die werkzaam is op het domein van het sociaal toerisme. Weg rode cijfers, en sinds de overname in 1996 (en onder impuls van Dirk Devlieghere en Frederik Vlieghe) kende de bezetting een boom, van 8000 naar 18000 overnachtingen in het piekjaar 2010. Maar het huis was letterlijk uitgewoond en Toerisme Vlaanderen sprong mee op de vernieuwingskar. In plaats van renovatie werd gekozen voor een nieuw pand, schuins tegenover de huidige locatie. Windy Van Maele, die nu de jeugdhostel leidt, kan er op 20 juni feestelijk de deuren openen. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: