Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Republiek bouwt aan een nieuwe toekomst

 

republiek

Elsie Roose en Stijn Vanwynsberghe (foto Stijn Vos)

 

De ‘nieuwe’ Republiek in de Sint-Jakobsstraat oogt als niet eerder. Een grondige kuis, enkele laagjes verf en een wellness-terras deden wonderen. Belangrijker is echter het ambitieuze verbouwingsplan dat de komende jaren zal gerealiseerd worden en van De Republiek terug het culturele hart van de stad wil maken. Het kostenplaatje daarvoor staat op 3,75 miljoen euro, waarvan de Stad 1 miljoen euro voor haar rekening neemt. Blikvangers zijn de nieuwe dakverdieping en een vierde filmzaal.

De Republiek, stadseigendom en voormalig ‘concertgebouw’, is sinds 1994 in handen van de vzw De Korrelatie die de belangen behartigt van de verenigingen die er gehuisvest zijn. Vandaag zijn dat Lumière, Lessen in het Donker, tapis plein en Mooov. De café-uitbating werd al die tijd in handen gegeven van de BVBA Koyot.

In 2011 liep normalerwijs dit handelscontract af en dat was het sein voor het opmaken van een ingrijpend en hoognodig verbouwingsplan. Het Brugse architectenbureau Dertien 12 tekende het plan uit, de Stad gaf haar fiat, maar de café-exploitant wou van geen wijken weten. Die juridische strijd sleepte bijna drie jaar aan, met elkaar tegensprekende juridische beslissingen, maar uiteindelijk haalde De Korrelatie haar slag thuis en keerde het café terug in haar bezit. Meteen werd ingezet op de herinrichting (en opkuis) van het café, terwijl de architecten een verbouwingsplan in fasen uittekenen.

Blikvanger wordt de bebouwing van het huidige platte dak boven de cinema waar de kantoren worden ondergebracht. De verloederde binnentuin wordt grondig eveneens aangepakt, terwijl de gevel aan de straatkant grote en brede ramen krijgt. De publieksingang kant Boterhuis wordt eveneens hertekend en moet een publieksvriendelijke inkom worden. De huidige foyer moet dan weer plaats worden voor een kleine, vierde cinemazaal.

Cultureel stadscafé

Het café wil terug aanknopen met de filosofie van de begindagen: een gemoedelijk stadscafé waar het aangenaam toeven is voor jong en oud. Zo is er veel aandacht voor een aangepaste ‘kaart’ met plaats voor duurzame fair trade producten. De uitbating is in handen van Stijn Van Wijnsberghe, man met ervaring in Rock Fort en Café Marcel in de Niklas Desparstraat. Het café is zeven dagen op zeven op en is open van 11 uur tot één uur na afloop van de laatste Lumière-film.

In een latere fase wordt ook het café hertekend waarbij veel licht en zicht wordt gecreëerd. De inkom wordt verplaatst naar het Boterhuis waar een grote glazen wand zicht op het café zal tonen. Voorts komt er een ‘open keuken’, grotere ramen aan de straatkant en een grotere uitkijk en opening naar het binnenplein-terras. De toekomst van De Republiek lacht Brugge toe. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: