Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugs Architectuuratelier Dertien12 bouwde ‘Canal Swimmer’s Club’

 

EDM_5225

Dertien 12 op het dak van de Republiek (foto EDM)

 

‘Het eerste mailtje van Bow-Wow zullen we inkaderen’

 Een van de absolute blikvangers van de Triënnale wordt de ‘Canal Swimmer’s Club.’ Het gerenommeerde Japanse architectenbureau Bow-Wow werkt voor de realisatie van deze unieke constructie samen met talent van eigen bodem. Het Brugse architectuuratelier Dertien12 bestaat onder meer uit Tom Gantois, Lennart Claeys en Peter Bernaerts.

EXit: Wat is de ‘Canal Swimmer’s Club’?

Tom Gantois: ‘De ‘Canal Swimmer’s Club’ is een bijzonder staaltje hedendaagse architectuur aan de Carmersbrug, één van de meest idyllische plekken van de stad. De hele constructie drijft op het water en bestaat uit een ponton voor zwemmers en een evenementenplatform met zeer veel mogelijkheden.’

EXit: Welke?

Lennart Claeys: ‘Het evenementenplatform biedt plaats aan een honderdtal mensen. Je kunt er overdag gewoon languit loungen, picknicken of genieten van het water en de omgeving. Onder de luifel is er ruimte voor lezingen, optredens, film, klassieke muziek … In de weekends tijdens de zomervakantie zal iedereen van op het aanliggende ponton een duik kunnen nemen in de Reitjes. Op dat ponton is zelfs een kinderbadje voorzien.’

EXit: Jullie inbreng in het project is groot?

Peter Bernaerts: ‘Het basisconcept lag vast, maar door de omvang, wilde Bow-Wow een bureau in Brugge om het hele concept ook effectief uit te werken. We coördineerden de opbouw en gingen op zoek naar de juiste lokale materialen. Niet alles wat in Japan op de markt is, is immers ook hier te vinden. Bouwen op water is bovendien niet evident. De loopbrug en de luifel zijn stalen constructies, de vloer is van hout en alles drijft op grote pontons.’

 EXit: Wat betekent dit project voor jullie?

Gantois: ‘Als je bijna een volledige bibliotheek van een architect hebt staan en die vraagt je om samen te werken, dan geeft dat echt een kick. Hun eerste mailtje zullen we inkaderen (lacht). Bow-Wow is wereldklasse en staat voor absolute finesse op architecturaal vlak. Hun oog voor detail is enorm. Bow-Wow is een grote naam, maar gaandeweg ontdekten we dat we eigenlijk heel veel raakpunten hebben. Er was meteen een klik en dat is eigenlijk zo gebleven tot op vandaag.’

EXit: The Canal Swimmer’s Club wordt een echte ontmoetingsplek?

Claeys: ‘De projecten van Bow-Wow zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Ze zijn ook altijd echt ‘genesteld’ in een stad of een buurt. Met dit project is dat ook zo. De zwemzone was er vorig jaar al, maar nu wordt dat gegeven ook enorm versterkt in de stad. Er is heel wat interesse om activiteiten op het platform te organiseren. We verwachten er dus veel Bruggelingen en veel sfeer.’

EXit: De sociale bevlogenheid van Bow-Wow spreekt jullie erg aan?

Bernaerts: ‘De fascinatie voor wat vaak onderhuids leeft in een stad, is ook bij ons erg groot. Die sociale interactie, de ontmoeting tussen verschillende doelgroepen in gebouwen interesseert ons heel erg. Een van de eerste projecten van Dertien12 was de herinrichting van Het Entrepot en eigenlijk zijn we op dat elan blijven verdergaan. Ons team bestaat ondertussen uit acht architecten. Op dit ogenblik werken we in Brugge aan De Metronoom, een nieuw muziekcentrum op de Ring met leslokalen en een winkel. De werkzaamheden aan de Republiek lopen nu ook volop, een van de dé centrale ontmoetingsplaatsen voor jongeren, muzikanten en andere creatievelingen in de Brugse binnenstad.’

EXit: Slotvraagje: Is ‘The Canal Swimmer’s Club’ een tijdelijke constructie?

Claeys: ‘Het concept werd speciaal voor de Triënnale uitgedacht, maar de hele constructie kan worden gedemonteerd en in principe ook weer worden opgebouwd. In principe kan alles dus volgend jaar op dezelfde plek verrijzen. Het zou echt tof zijn, mocht ons ponton een zomerse blijver worden!’ (SD)

Info http://www.dertien12.be, www.triennalebrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: