Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Stedelijk Conservatorium Brugge zamelt geld in voor Music Fund

Stedelijk Conservatorium Brugge zamelt geld in voor Music Fund

Music Fund is een Belgische humanitaire organisatie die muzikanten en muziekonderwijs in conflict- en ontwikkelingsgebieden een duwtje in de rug geeft. Dat doet ze door instrumenten in te zamelen. Die worden hersteld en geschonken aan muzikanten en muziekscholen die verlegen zitten om instrumenten. Bovendien leidt Music Fund ter plaatse ook instrumentenherstellers op, zodat het project een duurzaam karakter heeft. De verenging bestaat al tien jaar, en is momenteel actief in onder meer Palestina, Congo en Haïti. Verschillende culturele en onderwijsinstellingen hebben zich al achter het project geschaard, zoals deFilharmonie, Klara en de Steiner-scholen. Ook het conservatorium van Brugge doet zijn duit in het zakje.

Op zondagmiddag 28 juni houdt het SCB een opendeurdag. Zoals elk jaar zijn er workshops muziek, dans en woord voor potentieel nieuwe leerlingen. Tussendoor zijn er heel wat concerten van kleine ensembles van leerlingen. Om zes en acht uur volgt dan het leraarsconcert.

Nieuw dit jaar is het ‘permanent podium’. Heel de middag door geven leerlingen het beste van zichzelf, veelal solistisch. Het publiek hoeft niet te blijven zitten, maar kan in en uit lopen. Het is aan dit evenement dat het goede doel voor Music Fund gekoppeld is. Initiatiefnemer is de luitist Wim Maeseele. ‘Voor de optredens van het permanente podium kan je een vrije bijdrage geven, maar eigenlijk is onze bedoeling in de eerste plaats om het bewustzijn te verhogen – van het bestaan van de organisatie Music Fund uiteraard, maar ook dat muziek(spelen) geen evidentie is. En dat terwijl mensen in heel de wereld altijd en overal muziek willen horen en spelen, hoe moeilijk de omstandigheden ook. Muziek is blijkbaar echt een essentieel gegeven in zowat alle samenlevingen. Dan is het werk van een organisatie als Music Fund natuurlijk bijzonder relevant, en willen we dat graag ondersteunen’.

Het conservatorium van Brugge bezit zelf ook veel instrumenten die worden uitgeleend aan studenten. Komen bepaalde daarvan in aanmerking voor donatie? Directeur Gunter Carlier: ‘Dat is zeker een optie die we momenteel bekijken. Maar we doen vooral een oproep aan de leerlingen en hun papa’s en mama’s om eens na te gaan of ze geen instrumenten hebben die niet meer gebruikt worden. Het is typisch dat je muziek leert spelen op een studie-instrument, en dan na een paar jaar overschakelt op een beter instrument. Dat eerste instrument ligt dan vaak alleen maar stof te vergaren, en kan dus een betere bestemming krijgen’.

Info: www.musicfund.euhttp://www.conservatorium-brugge.be

Opendeurdag SCB: 28 juni 2015, vanaf 14u.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: