Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Mark Van de Voorde is gelukkig

Scan Vandevoorde

 

De Brugse publicist Mark Van de Voorde (°1947), een man met een verleden als perschef van het bisdom Brugge (1970-1987), hoofdredacteur van Kerk & Leven (1987-2004) en tekstschrijver voor onder andere Yves Leterme, heeft een boekje toegevoegd aan zijn gevulde bibliografie die reeds een tiental boeken telt, meestal over geloof en politiek. Help! Ik ben gelukkig (schizofrenie van een samenleving), zo luidt de provocerende titel van het boekje dat om een merkwaardige reden een schilderij van Edward Hopper op de cover toont, waarbij een vrouw wegmijmert bij haar koffie uit de automaat. Het beeld straalt eenzaamheid uit, een dikke jas én een radiator, een lege stoel en veel onbeantwoorde vragen.

Van de Voorde opent met een lichtvoetige biografie waarin vooral aandacht voor twee ankermomenten uit zijn jeugd: de Expo van 1958 en de studentenopstand van Mei ’68. Hij relativeert het belang van beide (‘weinig resultaten’), maar wordt net niet cynisch (‘wel verontwaardigd’) over de erfenis van deze ‘revolutie’. Hij situeert beide in onze drang naar vrijheid, vrijheid die we nu, ter wille van de veiligheid, stukje bij beetje weggeven.

In zes hoofdstukjes filosofeert Van de Voorde over de gespletenheid van onze tijd waarin angst(gevoelens) overheersen. Enerzijds worden we bijzonder sentimenteel (facebook ter illustratie, Van de Voorde gebruikt facebook zelf als een blog, een stijgende tendens overigens…) , anderzijds verruwt de maatschappij. Suggereert Van de Voorde een oplossing? Zo ja, dan eerder vaag: ‘We weten niet meer wie we zijn. We moeten de vraag durven stellen naar onze identiteit en durven terugkeren naar onze geestelijke wortels.’

Toch doet het boekje in de meer concrete items nadenken over wat er allemaal fout gaat in onze maatschappij en in een land waarin elke dag vier tot vijf Vlamingen zich van het leven beroven. (LF)

Help! Ik ben gelukkig, Mark Van de Voorde, uitgeverij Pelckmans

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: