Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Xplore Bruges , Het nieuwe media-platform voor Brugs digitaal erfgoed

imageBrugs digitaal erfgoed

Brugge herbergt een unieke rijkdom aan erfgoedcollecties, die sinds het jaar 2000 volop gedigitaliseerd worden. Zo vind je duizenden oude foto’s op www.beeldbankbrugge.be of oude kaarten en info over de geschiedenis van Brugse huizen op www.kaartenhuisbrugge.be. Via het web is reeds heel wat erfgoed toegankelijk. Maar voor de stadsbezoeker en stadsliefhebber die Brugge en haar erfgoed wil verkennen via nieuwe mediatoepassingen was tot op heden geen tool beschikbaar. Het nieuwe media-platform Xplore Bruges brengt hier verandering in. Erfgoedcel Brugge, Toerisme Brugge en heel wat Brugse erfgoedspelers zijn de drijvende krachten achter Xplore Bruges, dat mede dankzij een subsidie van Toerisme Vlaanderen wordt gerealiseerd.

Wat is Xplore Bruges?

Xplore Bruges is een uniek platform voor de Bruggeling en stadsbezoeker. Via één app kan je zowel thematische stadswandelingen als museumtours downloaden. De meeste tours worden in vijf talen aangeboden, zodat naast de Bruggeling ook de internationale bezoeker volop kan genieten van de diversiteit van het Brugs erfgoed. Er zijn stadswandelingen, een museumtour en ook een fietsroute.

Momenteel zijn reeds zes thematische tours uitgewerkt via stadswandelingen:

  • Hans Memling in Bourgondisch Brugge (Musea Brugge)
  • Brugge werelderfgoedstad (Monumentenzorg en Erfgoedzaken)
  • Letters in Bruges (European Lettering Institute)
  • Guido Gezellewandeling (Openbare Bibliotheek Brugge)

Er is de fietstour Binnen en buiten, fietsen langs kastelen en stadspaleizen (Erfgoedcel Brugge)

Museumtour en Hans Memling in het Sint-Janshospitaal (Musea Brugge)

Een tour kan bestaan uit interessante losse plekken in de stad (zoals de tour Brugge werelderfgoedstad), maar kan ook een opbouwende verhaallijn bevatten (zoals de tour Hans Memling in Bourgondisch Brugge). Elke plek wordt geïllustreerd met mooi beeldmateriaal en korte teksten. Er is telkens een basislaag informatie en een verdiepende laag via een knop ‘meer’. Professionele acteurs verzorgden de voice-over voor de museumtour in het Sint-Janshospitaal en de stemmen van de personages in de stadswandeling Hans Memling in Bourgondisch Brugge.

Voor Musea Brugge betekent Xplore Bruges eveneens het aanbieden van een vernieuwde multimediagids in het museum, dit ter vervanging van de vroegere audioguides. Stap voor stap zullen de andere Brugse musea tours aanbieden via Xplore Bruges. Een app over het Stadhuis en het Brugse Vrije zijn alvast in voorbereiding. Ook het hedendaagse kunst en architectuurfestival, Triennale Brugge 2015, zal via Xplore Bruges een tour aanbieden langsheen de kunstwerken in de historische binnenstad. Handmade in Brugge tenslotte presenteert vanaf september een app over ambachten in het verleden én hedendaagse makers in Brugge.

Leuk om weten is dat je alle tours ook vanuit je zetel thuis of in je hotelkamer perfect kan bekijken. Xplore Bruges werd ontwikkeld voor Android en Apple, zowel voor smartphones als tablets. Je hebt geen mobiel internet nodig om de tour in de stad of het museum te bekijken, want na downloaden van het platform en de tours, werkt alles ook offline. Downloaden maar! (LF)

Meer info: www.xplorebruges.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: