Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

2015-03-29 Da Cantar - Groepsportret-1419

Foto Wim De Smidt

 

 

Vocaal Ensemble Da Cantar herdenkt polyfonist Cipriano de Rore met Doulce Mémoire

 Wie op 10 mei ’s avonds wil bekomen van de drukte van Dwars door Brugge, is welkom op het concert ‘Doulce Mémoire’ van Vocaal Ensemble Da Cantar, met muziek van de Vlaamse polyfonist Cipriano de Rore en diens voorganger en leermeester Adriaan Willaert. Centraal in het programma staat de Missa Doulce Mémoire van de Rore, aangevuld met madrigalen van zijn hand. De Rore, vaak il divino Cipriano genoemd in lofredes en manuscripten, werd vijfhonderd jaar geleden geboren in Ronse en is één van de meest vermaarde madrigaalschrijvers van de zestiende eeuw.

Cipriano de Rore was kapelmeester aan de befaamde hoven van hertog Ercole II d’Este in Ferrara, Margaretha van Parma en de San Marcobasiliek in Venetië. Door tijdgenoten werd hij Omnium Musicorum Princeps genoemd (de eerste onder alle musici), wat toch niet gering is. Claudio Monteverdi zelf noemde hem als één van zijn voornaamste inspiratiebronnen. Het zestienkoppige Vocaal Ensemble Da Cantar staat onder leiding van haar oprichter, luitist Wim Maeseele, en wordt begeleid door Bruggeling Tom Devaere op violone en David Van Bouwel op orgel. (LF)

Praktisch:Concert Doulce Mémoire door Vocaal Ensemble Da Cantar o.l.v. Wim Maeseele op 10 mei 2015 om 19u (!) in de kapel van het PZ Onze-Lieve-Vrouw, Koning Albert I-laan 8 te Brugge (achterkant station). Toegangskaarten VVK €10 euro, ADD €12 euro, €5 voor wie -18 is. Of: tickets: info@dacantar.be of gsm 0499 691004, meer info op http://www.dacantar.be.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: