Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Stand-up comedy van Kamagurka in Comptoir des Arts (maandag 4 mei)

EDM_3440

Foto Ellen De Meulemeester

‘Cartoonist zijn is een vreemd beroep. Je moet constant grappen maken over zaken die ernstig zijn’

 De maandelijkse Comedy Mondays in kunstkroeg Comptoir des Arts (Vlamingstraat 53) loopt op zijn laatste benen. Mc David Galle mag op maandagavond 4 mei de oervader van de stand-up comedy aankondigen: Kamagurka.

EXit: Oe ist? Dat moeten we tegenwoordig vragen aan West-Vlamingen.

Kamagurka: ‘Goed, wi. Naar aanleiding van die provinciale campagne ‘Oe ist?’ heeft de redactie van het VRT-programma ‘Koppen’ mij gevraagd om in de Westhoek op zoek te gaan naar een antwoord op die vraag. Praten West-Vlamingen moeilijker over hun gevoelens of problemen? Ik heb aangrijpende verhalen gehoord, vooral van een mevrouw die haar zoon verloren was. Ik moest niets vragen, ze begon vanzelf te babbelen. Precies alsof ze al jaren op dat moment zat te wachten.’

EXit: Jij hebt de gave om mensen te doen vertellen. En je hebt bovendien een luisterend oor.

Kamagurka: ‘Ik heb ook die indruk. Ik heb zelfs twee luisterende oren én een luisterende neus, maar dat moet je aan niemand vertellen. Ik hoor graag verhalen van mensen, ik vind dat interessant. Ik ben iemand die van verhalen moet leven. In feite is een cartoon ook een verhaal. Het is vaak een vertelling die je vat in één beeld met één zin. Mijn optredens zijn ook verhalen. Misschien zitten er wel twintig verhalen in één verhaal gestouwd. Ik vind het prachtig als ik mensen op tv kan laten vertellen en dat de kijker daarin meegesleept wordt. Als het vertrouwen er niet is, zijn ze argwanend en vertellen ze niets. Ik kan het ijs breken, meestal met een grapje of iets onnozels.’

 EXit: Je spreekt hun taal.

Kamagurka: ‘Dat moet niet per se in het West-Vlaams zijn. Toen ik De Grens (de rubriek voor ‘Man bijt Hond’, ADC) maakte, zat ik veel in Wallonië en in Duitsland. Dat ging ook. Ik denk dat ik het converseren én het luisteren van mijn ouders heb geleerd. Ze hadden een goed draaiende verfdepot in Oostende. Mijn vader was een vree babbelare. Ik heb daar 1.001 verhalen gehoord. Ik sliep net boven de winkel en ik werd ‘s morgens wakker zonder radio maar met gebabbel op de achtergrond. Het heeft me altijd geboeid hoe mensen met elkaar communiceren. Vaak met humor, want in veel mensen zit er humor.’

 EXit: Leuk dat we je nog eens in hometown Brugge aan het werk kunnen zien.

Kamagurka: ‘David Galle organiseert sinds vorig jaar op de eerste maandag van de maand comedy-avonden in Comptoir des Arts. Hij heeft me gevraagd om er ook een voor mijn rekening te nemen. Zo kan ik nog eens in de Comptoir een pint drinken, want het is alweer veel te lang geleden. Het wordt een try-out van mijn nieuwe show ‘Vliegangst op de pechstrook’. Het gaat over het feit dat ik vliegangst heb. Zeg nu zelf: je zit in een autobus zonder wielen, je kijkt naar beneden en je ziet dat de baan ver weg is en de chauffeur aan de pillen zit. Ik besluit om mijn auto te nemen om naar een optreden te rijden in een ver land. In Ternat kom ik vast te zitten in een file en die file duurt enkele maanden. Alle verschrikkingen van in de file te staan komen in mijn nieuwe show aan bod. Geloof me, iedere keer als ik de baan op ga, kom ik in de file vast te zitten.’  (ADC)

 Lees de rest van het interview in de papieren versie van EXit mei.

 Info: www.comptoirdesarts.be en www.brugge.be/cultuur. Deelnemen aan Cartoonale Brugge kan nog tot 7 mei.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: