Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugse groep MASK schotelt Red Rock Rally elektropop voor

Gratis festival op 1 mei in Astridpark

_MG_4992

Foto Eva Asdou

 De jaarlijkse Red Rock Rally drijft ons weer met zijn allen naar het Astridpark. Op vrijdag 1 mei weerklinken de beste decibels daar al vanaf de middag in het rond. Eerst van vijf strijdende bands in de rockrally, daarna van topbands als Brihang, Fixkes, De Mens en Buscemi ft Squadra Bossa. Het siert de organisatie dat ze altijd oog en oor hebben voor talent uit de Breydelstad: dit jaar mag de Brugse groep MASK bewijzen dat ze het grote podium waard zijn.

 EXit: Sam, je speelt in verschillende bands (Elements, Der Klinke, Lost Elegy), maar MASK is helemaal jouw eigen project?

Sam Claeys: ‘Dat klopt, MASK is volledig mijn project. Ik maak de songs op gitaar of piano, en Chris ‘Hazy’ De Neve vormt ze om tot elektropop. Ik schrijf alle teksten en zorg voor de muziek. Dat is een verschil met de andere bands waar ik in speel, want daar komt een nummer tot stand door het hele collectief. Door de jaren heen heb ik veel songs geschreven en er ook veel weggegooid. Wat nu overblijft, zijn echt wel de betere songs, al zeg ik het zelf. Sinds kort is MASK een echte band – en geen soloproject meer van mij. Iedereen helpt om de beste songs naar buiten te brengen.’

 EXit: Wat kun je in MASK kwijt dat je in je andere bands niet kwijt kan?

Claeys: ‘Mijn liefde voor melancholie en popmuziek. Alle nummers kun je gewoon op piano of akoestische gitaar spelen. En wat je ook met het nummer doet, de song blijft overeind.’

 EXit: In de groep Elements ben je ook de frontman. Hoe maak je de schifting van de songs voor beide groepen?

Claeys: ‘Ik maak niet echt een scheiding van nummers voor de ene of de andere band. Ik voel meteen aan voor welke band een nummer bestemd is.’

 EXit: Met MASK mik je dus op melancholische nummers die een elektropopjasje aangemeten krijgen?

Claeys: ‘Voila, ik zou het niet beter kunnen omschrijven. Ik denk veel na over het leven en uit die overpeinzingen probeer ik mijn melancholie te filteren voor mijn muziek. Als ik op een podium sta, ervaar ik een grote drive om mijn nummers te spelen en te zingen. Ze komen recht uit het hart. Ik geef me volledig over aan de song.’

EXit: Als ik je nummers hoor, dan hoor ik dat je met één been in de jaren ’80 staat. Is dat de periode waaruit je de meeste inspiratie put?

Claeys: ‘Ik put uit alle periodes in mijn leven. Het is helemaal niet erg dat het eighties klinkt, want er zijn tegenwoordig veel jonge en goede groepen die refereren aan de jaren tachtig. Hazy probeert er wel altijd een moderne toets aan te geven. Natuurlijk is een mens gevormd door de muziek die hij beluisterde toen hij jong was, maar ik luister ook veel naar hedendaagse bands zoals Die Antwoord, The Spectors, Editors of Novastar. Kortom, naar alles.’

 EXit: MASK blijft geen maagdelijk project, want er is een eerste cd uit?  

Claeys: ‘In het verleden bracht ik ooit een cassette uit, maar nu is er een eerste EP – opgenomen in de “Shellshock” Studio in Knokke – waarop vier nummers staan. De EP is geproduced door onze drummer Gino Claeys, in een samenwerking met Pieter Nyckees, de “chef” van de studio. Het plaatje geeft een perfect beeld weer van hoe MASK nu klinkt.’

EXit: Op de Red Rock Rally sta je niet alleen op het grote podium. Wie mag jou komen versterken?

Claeys: ‘Uiteraard mag Hazy niet ontbreken op de toetsen! Bart Parmentier (Lemon) zal bas spelen en Gino Claeys zal de ziel uit zijn lijf drummen.’

 EXit: Het is niet je debuut op de Red Rock Rally… 

Claeys: ‘Ik denk dat ik stilaan recordhouder ben: de eerste keer speelde ik in de rockrally, daarna nog met Red Zebra en Weiland en vorig jaar maakte ik deel uit van de Bruges All Stars, wat ook een geweldige ervaring was. Met MASK zal het mijn vijfde keer zijn dat ik op dat grote podium sta. Toch een klein jubileumpje, niet?’ (ANTOINE DE CLERCK)

 Info: www.redrockrally.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: