Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Body Worlds, een fascinerende reis van kop tot teen

WBP_Guitarrist_01_path kopie

 

Een fascinerende machine, ingewikkelder en beter gebouwd dan om het even welke machine en door de mens gemaakt: dat is het menselijk lichaam. Van 1 mei tot 1 november is dat menselijk lichaam de blikvanger van de geruchtmakende tentoonstelling BODY WORLDS Vital in de vroegere ziekenzalen van het Oud Sint-Jan. Deze tentoonstelling kadert in de rondreizende BODY WORLDS-reeks die sinds 1995 toert en intussen is uitgegroeid tot de grootste rondreizende tentoonstelling ter wereld.

 

Body Worlds, in 2001 en 2008 al in Brussel te zien, startte indertijd controversieel, want er werden vragen gesteld bij de herkomst van de getoonde lichamen en organen. Vandaag benadrukt de organisatie dat ze uitsluitend lichamen tentoonstelt die afkomstig zijn van donoren die bij leven toetraden tot een donorprogramma. Wereldwijd schonken al 15.000 mensen hun lichaam aan het project van dokter-anatoom Gunther Hagens en zijn echtgenote Dr. Angelina Whalley. Onder hen zijn er ook een tachtigtal Belgen. Ondanks de duidelijkheid over de herkomst van het ‘materiaal’, blijven de BODY WORLDS-tentoonstellingen confronterend: de toeschouwer staat oog in oog met echte lichamen en krijgt die te zien op een manier die doorgaans is voorbehouden voor dokters en studenten geneeskunde. Maar er is niet alleen sensatie: de tentoonstelling, met videobeelden en uitgebreide informatiepanelen, is educatief opgevat en daardoor ook interessant voor schoolgroepen.
Ook voor wie zelf medisch geschoold is, kan een bezoek aan BODY WORLDS Vital een leerrijke ervaring zijn, zo vertelt medisch historicus William de Groote. ‘Wie het werk van anatoom Gunther von Hagens wil kaderen in een ruime geschiedkundige, medische en Brugse context, kan een rondleiding met gids aanvragen. De gidsen, verbonden aan Brugse gidsenverenigingen, hebben niet enkel allen een (para-)medische achtergrond en dus diepgaande kennis in de materie, ze belichten ook de Brugs-medische invalshoek. Brugge was, met de oprichting van het middeleeuwse Sint-Janshospitaal, pionier inzake gezondheidszorg. En in de stad waren toonaangevende medische figuren actief. In zekere zin strijkt straks in Brugge een ‘medisch-anatomische les’ van de 21ste eeuw neer en dat is uitermate boeiend.’ Het is William De Groote, zelf dokter en tevens voorzitter van de werkgroep Montanus van het Collegium Historicum Brugense, die in voorbereiding van BODY WORLDS Vital de bijzondere medische positie van Brugge door de eeuwen heen overloopt, samen met de gidsen die straks de rondleidingen zullen verzorgen.

 

De expo mag dan al sterk didactisch gekaderd zijn, het concept van BODY WORLDS is eenvoudig: de tentoonstelling maakt een reis door het menselijk lichaam van hoofd tot voeten en binnenin. Anatoom Gunther von Hagens bedacht met zijn plastinatietechniek immers een manier om lichamen geurloos en duurzaam te bewaren. Plastinatie heeft veel weg van de oud-Egyptische balseming en mummificering . Zowel volledige lichamen als onderdelen en fysieke stelsels (de ademhaling bijvoorbeeld) worden ‘levensecht’ getoond. De aandachtige toeschouwer kijkt daarbij als het ware door het lichaam heen. Er wordt ook veel aandacht geschonken aan de relatie tussen levenswijze en vitaliteit (gezonde long versus rokerslong, obesitas en vergroeide wervelzuil…) , waardoor de focus zich verlegt van louter esthetisch verantwoorde presentatie naar informatie en het aanzetten tot gezondheidsbewustzijn.

Body Worlds loopt in drie historische ziekenzalen en toont meer dan 200 ‘plastinaten’, waaronder een tiental volledige lichamen in bepaalde poses. (LF)

Info: Body Worlds loopt van 1 mei tot 1 november in de gebouwen van Site Oud Sint-Jan, Mariastraat 38 (P Zonnekemeers), http://www.bodyworlds.be

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: