Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

MOOOV-filmfestival (voorheen Cinema Novo): 23-30 april

2015_campagnebeeld HIGH RES

Films met zicht op de wereld

Op 23 april gaat het MOOOV filmfestival, vroeger Cinema Novo, voor de derde maal van start. De rode draad doorheen het festival is ‘Israël’. Geen ongewoon thema, volgens de organisatoren. De vraag kwam op of het wel nodig was om zich te engageren voor Israël. ‘Moeten Israëlische films gebannen worden als een statement, of moeten ze juist omhelsd worden in een soort van discours dat kunst los staat van politieke conflicten?’ Israël is echter maar een fijne rode draad doorheen dit festival. Er komen maar liefst 65 verschillende wereldfilms, documentaires en familiefilms aan bod..

Vorig jaar kende het festival, met 12.000 bezoekers, een groter succes dan tijdens de eerste editie na de naamsverandering van Cinema Novo naar MOOOV. Dat is een bezoekersaantal dat de organisatoren ook dit jaar nastreven. Wel willen ze ook het jongere publiek meer aansporen om eens een film mee te pikken en om deel te nemen aan de nevenactiviteiten.

Dit jaar komt het MOOOV-festival met een geheel nieuwe initiatief op de proppen om jongeren meer aan te spreken. ‘Wij omhelzen het ouder publiek, maar we willen ook een toevoer van jong bloed. Daarom zijn we een aantal nieuwe zaken aan het verkennen’, aldus de organisatoren van het festival. Om die reden zal er elke weekavond voor de film een talkshow georganiseerd worden met een aantal prominente culturele gastsprekers. Het idee is dat iedere avondgast op de talkshow zijn of haar favoriete filmfragmenten meebrengt en hier over vertelt. Nog niet alle namen zijn bekend maar degene die al op het agenda staan zijn alvast veelbelovend. Zoals die van (de Brugse) Ruth Vandewalle, een freelance journaliste bij de VRT en het NOS die in Caïro gestationeerd is. Daarna komen ook Maud Bekaert en Peter Verhelst samen hun favoriete fragmenten voorstellen. Het belooft een gezamenlijk creatief proces te worden. De laatste spreker is Nathalie Teirlinck. Zij wordt in de coulissen van de Vlaamse filmwereld aanzien als hét grote nieuwe filmtalent. In Rotterdam heeft ze een belangrijke prijs gewonnen waarmee ze de productie van haar eerste langspeelfilm kan financieren. Er zullen nog twee andere gastsprekers komen, maar hun namen zijn nog niet bekendgemaakt. De vaste gast die iedere dag terugkomt op de talkshow is de Brugse schrijfster Lara Taveirne. Zij komt zelf veel films meepikken op MOOOV en zal tijdens de talkshows terug- en vooruitblikken op het festival. De talkshow vindt plaats in café De Republiek, onder cinema Lumière.

Vrijdagavond (24 april) komt dit jaar ook opnieuw een jongerenopening. Iedereen die jonger is dan 25 jaar en zich vooraf inschrijft op het platformpagina (www.facebook.com/platformbrugge) van Facebook kan gratis naar de film. Platform is de jongerenwerking van de Lumière en van MOOOV. Op 27 maart zal er ook een jongerenpreview zijn. De winnende film van vorig jaar die verkozen werd door de jongerenjury zal gedraaid worden. Het wordt een Turkse film van de regisseur Tayfun Pirselimoglu ‘I am not him’. Er komt ook een verrassingsconcert in de Snuffel op 25 april om 21 uur.

Naast de extra focus op de jongeren staat er natuurlijk zoals altijd een uitgebreid aanbod aan films op het programma. Vanaf 1 april zullen de brochures met de 65 films te verkrijgen zijn in bij Cinema Lumière, de Bibliotheken van Brugge, In&Uit, Brugse Boekhandel, Boekhandel Raaklijn, Boekhandel De Reyghere en Den Elder. Er komen heel wat maatschappelijke thema’s zoals migratie, racisme, discriminatie en kolonialisme aan bod. Ook zullen er films getoond worden die aandacht schenken aan andere sociale thematieken zoals de positie van de vrouw in de wereld, inheemse volkeren, werkloosheid, sociale achterstanden en nog heel wat andere interessante thema’s. Vanaf 20 april opent de ticketbalie in Cine Liberty.

LOUISE VAN ELST

www.mooov.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: