Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Toneelagenda april

18 april, 20.30 uur

Deceptive Bodies, De Werf

deceptive_bodies4c_herman_sorgeloos4

Foto Herman Sorgeloos

 

Charlotte Vanden Eynde is na vijftien jaar een vaste waarde binnen het Vlaamse dans- en performancelandschap. In 1999 studeerde ze af aan PARTS, de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Sindsdien creëerde ze al heel wat eigenzinnige choreografieën en performances waarin het lichaam op een zeer beeldende en sensitieve manier centraal staat. Sinds 2004 maakt ze ook videofilms en –installaties. In Deceptive Bodies focust ze samen met actrice/beeldend kunstenaar Dolores Bouckaert op de raadselachtige en bedrieglijke taal van het lichaam. Beide performers nemen hun eigen en elkaars lichaam onder de loep en gaan na hoe de taal van het lichaam geïnterpreteerd, maar ook gemanipuleerd kan worden. Als levende speelgoedpoppen nemen ze elkaar onder de loep, testen ze elkaars grenzen af. Wat een onschuldig spelletje lijkt, wordt echter al snel een manipulatief en sensueel machtsduel.

Info t 050 33 05 29, reservatie@dewerf.be, http://www.dewerf.be

 

23 april, 20.00 uur

De Metsiers, Fabuleus, Magdalenazaal

Het Leuvense productiehuis Fabuleus geeft jonge makers al jaren de kans om hun ding te doen. Carl Von Winckelmann studeerde regie aan het RITS en beeldende kunst aan het KASK. Zijn regiedebuut Kasimir en Karoline voor Fabuleus werd bijzonder goed onthaald. Zijn voorliefde voor klassieke theaterteksten bracht hem dit keer bij De Metsiers van de Vlaamse literaire reus Hugo Claus. De Metsiers is Claus’ debuut. Hij schreef het toen hij 19 jaar was, wat hem de reputatie van literair wonderkind opleverde. De actrices op scene zijn even oud als Claus toen. De Metsiers zijn een echte clan, een familie gedrenkt in de Vlaamse klei. Ze hebben alleen elkaar. Niemand wordt toegelaten. Onder die beklemmende omstandigheden groeien een broer en een zus te dicht naar elkaar. Von Winckelman creëert een indringend en filmisch stuk met beklijvende personages.

Info t 050 44 30 60, cultuurcentrum@brugge.be, http://www.ccbrugge.be

 

24, 25 april , 20.00 uur

26 april, 17.00 uur

Pleegzus, Theater Melanie, Zaal Daverlo

Theater Melanie neemt een heel eigen plek in binnen het Brugse theaterlandschap en is ondertussen aan de achtste productie toe. Sinds de oprichting in 2007 brengt het gezelschap elk jaar een eigen stuk met aandacht voor actuele maatschappelijke thema’s. Marc Reynaert, regisseur en creatief brein achter het gezelschap, schreef ook dit keer de tekst. Pleegzus is het verhaal van een jonge vrouw die er alles aan doet om de demonen uit haar verleden geen kans te geven. Ze wil haar afkomst en haar kinderjaren bij een verstandelijk gehandicapte moeder vergeten, daarom moet ze er eens uit. De reis eindigt in een delirium. De doos van Pandora, de doos met de demonen die ze angstvallig wou gesloten houden, gaat open. Scherpe, rauwe dialogen en venijnige uitvallen wisselen af met geestige prikjes en sappig dialect. Reynaert noemt het zelf: ‘Een brok kunstig volkstoneel.’

Info marc.reynaert@theatermelanie.net of t 474 22 80 54

(SIGRID DEVISCH)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: