Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

SCHNTZL zegeviert in finale STORM! contest 2015

SCHNTZL_02

Foto Jos L. Knaepen

 

Op vrijdag 13 (!) februari imponeerden Bruggeling Hendrik Lasure en Casper Van de Velde – zeg maar SCHNTZL – tijdens de finale van STORM! contest zowel het publiek als de professionele jury. Die prees het verrassend en eigen geluid, onbevangen en vol enthousiasme gebracht door muzikanten die getuigen van een authentiek talent. Het jonge duo werd beloond met een prachtig prijzenpakket waarin o.a. een creatietraject bij Vrijstaat O. èn een release op het W.E.R.F.-label.

EXit: Hadden jullie “concurrenten” John Ghost en Joachim Caffonnette Quintet al aan het werk gehoord?

Hendrik: ‘Ik had van beiden al dingen beluisterd op internet. De groepen zelf kende ik niet zo goed, maar in elk spelen enkele muzikanten die ik heel graag hoor. Dat zorgde natuurlijk voor een beetje spanning langs mijn kant.’

Casper: ‘Ik had beide groepen al beluisterd op het internet. Je hebt dan wel een idee hoe ze ongeveer klinken, maar live is toch nog steeds een heel andere ervaring. Ook voor onze eigen muziek vind ik persoonlijk dat er een groot verschil is tussen wat we live doen en wat online staat.’

EXit: Beseften jullie tijdens of na de set al snel dat het echt wel goed zat?

Hendrik: ‘Ik had terwijl we speelden een gemengd gevoel: het eerste stuk hadden we veel beter kunnen doen, andere waren dan weer wèl heel erg goed gelukt. In het algemeen was ik achteraf heel tevreden want ondanks de zenuwen hebben we wel echt muziek kunnen maken op het moment zelf. En dat is één van de belangrijkste dingen waarvoor SCHNTZL staat. Eigenlijk heb ik een zeer wazige herinnering van onze set: ik weet niet meer wat er allemaal gebeurd is binnen de muziek, terwijl ik me dat vaak wel heel goed herinner. Maar het publiek was heel erg enthousiast, daardoor hadden Casper en ik wel de indruk dat het goed zat.’

Casper: ‘Ons eerste nummer voelde wat onzeker aan, hoewel we het al lang spelen en goed kennen. Daarna maakte ik plots een ‘klik’ en zat ik helemaal in de muziek. Ik moet zeggen dat dit concert één van de betere was.’

EXit: Hendrik, jij voelt je thuis op een podium, pakt door jouw bindteksten zelfs vlot het publiek in?

Hendrik: ‘Ik heb leren spreken voor publiek op de Imagine-wedstrijd van Jeugd en Muziek. Twee jaar geleden heb ik de Belgische finale gewonnen in trio met Soet Kempeneer (bas) en Joram Bemelmans (drums). Dat was een zeer grootschalige wedstrijd: alle genres toegelaten, de voorrondes in culturele centra en de finale in de Botanique in Brussel. Ik deed er ook steeds de bindteksten, en daar had ik méér zenuwen voor dan om muziek te spelen. Dat is nog altijd een beetje zo. Het is zeker niet zo dat ik altijd zo goed kan verwoorden wat ik wil zeggen, maar in Vrijstaat O was het publiek zeer aandachtig en ik wist alle aanwezigen geïnteresseerd in wat ik ging zeggen, en dat speelt zeker mee.’

EXit: Werken jullie voor de cd tijdens de contest gebrachte composities verder uit of gaan jullie voor geheel nieuwe stukken?

Hendrik: ‘Op de contest hebben we enkele composities gespeeld van een tijdens vorige zomer opgenomen ‘doe-het-zelf album’. Maar we brachten ook nieuwere, nooit opgenomen stukken waar we beiden heel erg blij mee zijn en deze komen wellicht op de plaat. Het zou ook kunnen dat we enkele van de ‘oudere’ composities opnieuw opnemen. De bedoeling van vele van onze stukken is dat ze elke keer volledig veranderen onder invloed van het moment en de omgeving, waar we volgens mij ook wel in slagen. Dat maakt het voor ons heel uitdagend en bevredigend, maar zorgt er ook voor dat we ze zeker nog eens kunnen opnemen, want dezelfde opname zal het nooit zijn. Voor we de cd opnemen willen we ons echter graag eerst een duidelijk beeld vormen wat we willen dat het wordt. Tegen dan hebben we waarschijnlijk al een verzameling nieuwe nummers die we willen opnemen, maar ik kan natuurlijk nu niet zeggen hoeveel we in de komende maanden gaan componeren. De cd wordt hoogstwaarschijnlijk een mix van composities die we nu al spelen en/of opgenomen hebben (in een andere versie weliswaar) en stukken die nog niemand gehoord heeft.

Casper: ‘We proberen sowieso onze stukken niet steeds op dezelfde manier te spelen, dat houdt het ook voor ons altijd verrassend. Het zou dus goed kunnen dat we tijdens repetities of tijdens de opname op een versie van een stuk stuiten waarvan we denken “dit klinkt cool”. Maar we willen natuurlijk niet een hele cd vol oude nummers uitbrengen.’ (PAUL GODDERIS)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: