Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Grote internationale belangstelling voor Rob Michiels’ eerste kunstveiling

EDM_1524

Rob Michiels (foto EDM)

 

 

Je bent dertien, wint een som geld tijdens een schaaktornooi en daarmee koop je….. een Delftse tegel. Waar gebeurd. Pleger was Bruggeling Rob Michiels, kleinzoon van Guillaume Michiels, bekende Brugse schilder en volkskundige. Enkele jaren later, na een opleiding journalistiek, startte hij in de Garenmarkt zijn antiekzaak met ‘alles wat breekbaar is’: Delftse tegels, Chinese porselein, schilderijen, zeldzame foto’s en meer. Op 28 maart vindt zijn eerste grote kunstveiling plaats. Blikvanger: een reusachtig ei van de uitgestorven, vier meter grote olifantvogel.

Groortvader Guillaume Michiels bezat een waardevolle collectie Delftse antiektegels die overgingen in handen van de familie Michiels. Dat inspireerde de kleinzoon een antiekhandel te organiseren met Delftse tegels (qua prijs schommelend tussen 10 en 10000 euro) en ‘alles wat breek baar is’. De prijzen worden mee bepaald door de ouderdom ervan, het aanbod, de zeldzaamheid, de technische verfijning. Michiels breidde snel uit naar meer aanbod met Europese keramiek en andere rariteiten.

Het publiek kwam traag maar gestaag, van jong tot oud, van modaal tot stinkend rijk. De collective-Michiels wordt vandaag grotendeels gevormd uit aankopen en schenkingen uit privé-collecties en op de kop getikt tijdens verre reizen, onder meer naar China waar hij een stevige voet aan de grond heeft. Voorts heeft Michiels online een reputatie opgebouwd en verwelkomt hij klanten uit de hele wereld.

Wat verwacht hij van de veiling?

Michiels: ‘Veel buitenlandse én regionale belangstelling, want het aanbod is bijzonder. Blikvanger is uiteraard het reusachtige ei van de uitgestorven olifantsvogel die ooit leefde in Madagascar en daar alleen. De vogel was tussen drie en vier meter groot en het toebehorende ei was het grootste ei dat ooit gevormd werd. Wereldwijd zijn er tussen de 25 en de 30 exemplaren bekend. Recent nog werd een dergelijk exemplar verkocht voor… 150.000 euro.’

Of de veiling op 28 maart (in Groeninge 34) ook recordprijzen zal scoren valt nog af te wachten. De 500 loten zijn wel zeer gevarieerd: van Chinese porselein over zeldzame ‘Brugse’ foto’s tot 20ste eeuwse design. Uitkijken voor de verzamelaars is het naar de schilderijen van Brugse schilders als Rik Slabbinck. Wiens interesse hiermee gewekt is, iederen is welkom, kan in de week van 23 tot 27 maart terecht in de zaal in Groeninge tijdens de kijkdagen. En kijk vooral uit waar je je voeten zet, want alles oogt en is bijzonder breekbaar. (LF)

Veiling ‘Rob Michiels Auctions’ vindt plaats op 28 maart in Groeninge 34. Van 23 tot 27 maart zijn er ‘kijkdagen’. Alle info (en catalogus) op http://www.rm-auctions.com

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: