Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

44Gallery confronteert de collage-kunst van Sammy Slabbinck met fotografie

sammy2

Foto Stijn Vos

 

 

Van 14 maart tot 5 april loopt een tentoonstelling ‘Collage & photography’ met werk van Sammy Slabbinck, Wolfgang Zurborn en Miles Fischler in Gallery 44 (Genthof 44). De combinatie van deze drie kunstenaars zorgt voor een coherent geheel. De fotografie van Miles Fischler en Wolfgang Zurborn worden aangevuld met de collages van de Brugse kunstenaar Sammy Slabbinck. Sammy Slabbinck gebruikt vintage beelden uit de jaren ’50, ’60 en ’70 om daar surreële en ludieke collages van te maken.

Al van jongs af aan is Sammy Slabbinck vertrouwd met de wereld van de beeldende kunsten. Hij is verwant aan de Brugse kunstschilders Frank Slabbinck en Rik Slabbinck. Vooraleer hij collages begon te maken werkte hij in verschillende Brugse kunstgalerijen. Van 2006 tot 2009 heeft hij ook zijn eigen galerij opengehouden in de Jozef Suvéestraat. Nadien heeft hij een winkeltje uitgebaat in de Geldmunstraat, Plan B. Je kon er snuisteren tussen allerlei curiositeiten, waaronder postkaarten. Hier ontstond het idee van Sammy Slabbinck om zelf iets te creëren.

Waarom collages

Het is pas sedert een viertal jaar dat Slabbinck hier zijn passie van heeft gemaakt. ‘Ik ben altijd wel met kunst bezig geweest, maar het probleem is dat ik niet kan tekenen”’ vertelt hij. In de winkel, Plan B, had Slabbinck de taak op zich genomen om ‘de inkopen’ te doen. Hiervoor trok hij vaak naar Brussel op zoek te gaan naar ludieke postkaarten. ‘Ik vond die kaarten prettige producten. Soms waren er wat stillere momenten in de winkel. Om de tijd wat te doden was ik op het idee gekomen om zelf zulke kaarten te ontwerpen.’ Slabbinck heeft altijd een liefde gehad voor de fotografie van de jaren ’50 en ’60. Uit die interesse kocht hij talloos veel magazines van uit die tijd. Zo ontstond er een grote verzameling aan beeldmateriaal waarmee hij aan de slag kon. Hij ging op zoek naar een techniek om beide passies –beelden en postkaarten- op een originele wijze te combineren. Zo kwam hij op het idee om collages te maken. Door oude beelden uit magazines te combineren die op het eerste gezicht niet samen horen, slaagt Slabbinck erin surreële beelden te creëren die een nostalgisch karakter hebben.

Slabbinck werd snel heel enthousiast over deze techniek. Hij ging experimenteren met verschillende collagemogelijkheden en ging onder andere aan de slag met Photoshop. Hoe meer hij vertrouwd raakte met de manier van werken, ook met het grafische, hoe beter hij zijn werk kon laten evolueren. Sedert een aantal jaren werkt Slabbinck samen met Fifty Ways, een uitgeverij die zich specifiek richt op het printen van postkaarten.

Werkwijze

Sammy Slabbinck:Meestal begin ik met een storyboard, denk ik na over wat ik kan doen en over de manier waarop een beeld interessanter kan worden. Wanneer ik een idee heb moet ik op zoek gaan naar bruikbare beelden. Na verloop van tijd begin je een soort database van beelden op te bouwen. Ik weet welke foto’s ik heb en waar ik eventueel iets mee zou kunnen doen. Wanneer ik niet bezig ben met iets te maken dan zit ik te kijken in die magazines. Op het moment dat ik een beeld tegenkom waarvan ik denk dat ik daar misschien iets mee kan doen omdat het er goed uitziet qua vorm en kleur, dan snij ik het uit en bewaar ik het voor later.’ Legt Slabbinck uit. Soms werkt hij gericht, met een vooraf bepaalde doel, soms ontstaat het idee gaandeweg.

Slabbinck beperkt zich niet enkel tot het maken van collages en postkaarten. Sedert een jaar maakt hij ook korte filmpjes. In feite zijn het bewegende collages waarin zijn humoristische stijl gemakkelijk herkend kan worden. Om deze filmpjes te maken gebruikt hij de mobiele app Vine waarmee je stop-motion animaties maken. De filmpjes van Slabbinck zijn nu al een groot succes. Hij heeft voor onder andere Nescafé, Peugeot en de VRT beelden gemaakt.

Slabbinck zijn werk is intussen over heel de wereld verspreid aan het worden. Volgens hem is dit vooral te danken aan de moderne communicatiemiddelen via het internet. Dankzij sites en apps zoals Vine, Twitter, Tumblr… komen mensen in contact met zijn werk. Er zijn ook tal van webshops waaronder http://www.Saatchiart.com die zijn werk te koop aanbieden.

LOUISE VAN ELST

44Gallery, Genthof (44), van 14.3 tot 5.4, van 14 tot 18 u. http://www.gallery44.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: