Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Nieuwe band Lost Elegy maakt debuut in De Vetten Os op 11 maart

_JAN3187

Foto Jan Darthet

‘Als ik songs schrijf, grijp ik steeds naar mineurakkoorden’

Onze blik staat op nieuwsgierig en de zenuwen worden aangescherpt bij Lost Elegy: op woensdag 11 maart beleeft deze nieuwbakken band van Koen De Brabandere zijn debuut in café De Vetten Os (Hauwerstraat). Te situeren in de donkere regionen van de muziekscene, getuige de eerste single ‘Watch Yer Back’.

Koen De Brabandere: ‘Lost Elegy is vooral de verwezenlijking van een oude droom. In mijn allereerste bandje – ondertussen een dikke 20 jaar geleden – speelde ik samen met pianist Eric Baert. Tijdens het volwassen worden zijn wij elkaar uit het oog verloren, maar ik heb altijd een grenzeloze bewondering gehad voor zijn muzikale kunnen. Het was dus altijd mijn bedoeling samen terug muziek te maken. Toen Eric een paar jaar geleden terug naar Brugge kwam wonen, kreeg het Lost Elegy-idee terug vorm.’

‘Wat een bassist betrof was mijn keuze snel gemaakt: met Sam Claeys speelde ik jarenlang bij Dead Poets, en hij voelt mijn muziek ook feilloos aan. Daarbij komt dat het gewoon een complexloze toffe gast is, wat de zaken er ook makkelijker op maakt. En verder versterken Gino Claeys de band (drums) en Bart De Naegel (gitaar), ook stuk voor stuk ferme muzikanten die al een mooi parcours hebben afgelegd. Ik heb echt de luxe omringd te zijn door een straffe band. Zelf zorg ik, samen met Eric en producer Philippe Lefief, voor de songs en speel ik wat gitaar en zing. Op ons optreden doen Chris ‘Hazy’ De Neve (gitaar) Berth Van Poucke van Seven Oaks ook mee.’

 EXit: Is Lost Elegy een volwaardige groep?

De Brabandere: ‘Lost Elegy is vooral een project. Mijn eerste band blijft Northern Sadness waarvan later dit jaar na veel harde arbeid het tweede album zal verschijnen. Lost Elegy dient vooral om de songs die ik schrijf en die niet binnen het concept van Northern Sadness passen, vorm te geven. Het is allemaal wat persoonlijker. De andere jongens spelen nog bij tal van andere bands, dus ik richt me vooral op opnames. Een occasioneel optreden zien we allemaal wel zitten, maar is geen prioriteit. Enfin, we zien wel. We houden het graag organisch… Als het groeit is dat mooi. En anders blijft het een mooie manier om de emoties van me af te schrijven.’

 EXit: Over emoties gesproken: de muziek situeert zich eerder in de ‘donkere’ regionen van de muziekscene. Is dat de geliefkoosde biotoop van Koen De Brabandere?

De Brabandere: ‘Wat mijn songschrijven aangaat toch wel, ja. Vraag mij niet om popsongs te schrijven, want dat kan ik niet. Het interesseert mij ook niet. Als ik een song schrijf, grijp ik steeds naar mineurakkoorden. Het zal een soort kanaliseren van de aangeboren melancholie zijn, zeker?’

EXit: Heb jij die dualiteit nodig? We kennen jou als een humoristische kerel (zie cartoonboek Patrick & Yves), maar je zoekt ook graag de ‘duisternis’ op?

De Brabandere: ‘Bon, het is natuurlijk gelaagder dan dat. Het is niet omdat ik van tijd tot tijd het talent heb om de vrolijke Frans uit te hangen, dat ik de andere emoties van het spectrum niet ken, hé… De mensen die mij goed kennen weten dat ik ‘au fond’ eigenlijk best introvert kan zijn. Alhoewel ik een overtuigd optimist ben, moet ik soms moeite doen om die glimlach boven te halen. Gelukkig pas ik mij vlot aan aan situaties, maar als ik echt mezelf ben… ben ik liefst alleen om in alle stilte verder te werken.’

 EXit: Waar vind je de inspiratie om je teksten neer te pennen?

De Brabandere: ‘De verbeelding is mijn wapen. Een krachtig wapen. In je hoofd kun je overal naar toe. Zeker nu ik de fantasie van mijn opgroeiende kinderen zie en hoor… Fantastisch! Ideetjes komen aangewaaid, en soms heb je gewoon zin om een bepaalde sfeer te creëren.’

 EXit: De eerste mooie single ‘Watch Yer Back’ is een feit. Hoe gaan jullie hier concreet mee om?

De Brabandere: ‘De verdeling is in handen van het Duitse label Echozone, en is beschikbaar op alle gekende platformen zoals iTunes, Deezer, Spotify, … Voorts zal de single ook fysiek te koop zijn op onze optredens, en via onze website www.lostelegy.com.’

 EXit: Denkt Lost Elegy toch ook al een beetje aan het buitenland?

De Brabandere: ‘Ik wil vooral mijn nummers kunnen schrijven, opnemen en spelen. Voor de rest zien we wel wat komt. De muziek primeert. En aangezien we niet langer piepjong, knap en goddelijk zijn, zal een overbod van aandacht van MTV en consoorten waarschijnlijk nooit een obstakel vormen.’ (ANTOINE DE CLERCK)

Info: www.lostelegy.com

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: