Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Esther Platteeuw: illustreren met een donker kantje

DSC_0637

Foto Stijn Vos

 

 

Esther Platteeuw, een jonge en ambitieuze Brugse artieste, is druk in de weer met het opbouwen van een beloftevolle carrière als illustratrice. Recent verschenen haar illustraties in het boek Loebas, een beer van een hond, op tekst van Frank Geleyn. Het is een boek dat bedoeld is voor een jong leespubliek.

 

Haar eerdere boeken Groeten uit het ondergrondse (Tine Mortier, De Eenhoorn, 2012) en Dante danst oma blij (Twiggy Bossuyt, De Eenhoorn, 2013) werden positief ontvangen. Dante danst oma blij werd onlangs vertaald naar het Deens. Esther Platteeuw heeft ook in opdracht van onder andere Scouts en Gidsen Vlaanderen, MUzee en de Libelle getekend.

Zelf beschrijft ze haar werk als ‘optimistisch en licht, maar met een donker kantje’. Dankzij een groot inlevingsvermogen in de leefwereld van kinderen en dankzij haar eigen ervaringen als kind die ze zich nog herinnert, kan ze moeiteloos de beschreven verhalen vanuit het perspectief van een kind bekijken. Ze gaat daarbij spontaan en impulsief te werk, wat valt af te lezen aan het luchtige, plezierige en persoonlijke karakter van de beelden. Haar beelden geven een heuse meerwaarde aan de verhalen en spreken zowel kinderen als volwassenen aan. Zegt ze: ‘Als je te lang moet nadenken over een beeld, dan verliest het zijn spontaniteit. Ik wil niet dat mijn beelden geforceerd overkomen.’

Projecten op stapel?

Dankzij een wedstrijd van Mariawende kreeg Platteeuw de kans om een kinderdagverblijf in (of aan) te kleden. Het ontwerp moest functioneel, kindvriendelijk en aantrekkelijk zijn. Esther Platteeuw: ‘Ik denk dat ze mijn project hebben gekozen omdat ik ervoor koos om kinderen te laten meewerken. In mijn ontwerp zijn er kaders verwerkt waar de kinderen hun eigen werk in kunnen ophangen. Het is ook de bedoeling dat ze een deel van de beelden helpen schilderen.’

Platteeuw is momenteel ook bezig met illustraties voor haar vierde kinderboek. De jonge auteur Jonas Boets schreef het verhaal.

De muze?

Al van jongs af aan is zij een erg grote fan van het surrealisme. ‘Als kind dacht ik dat René Magritte zijn een beroep was. En dit wilde ik zijn!’ Guernica van Picasso is een van de eerste kunstwerken die haar heeft aangezet tot het tekenen. Ook heel wat cartoonisten vormen een bron van inspiratie voor haar. Ze spreekt vol lof over onder andere de fijne, absurde en sarcastische humor van Gary Larson en de iets groteskere en bizarre cartoons van David Shrigley.

Geen plan B

Esther Platteeuw is van plan om dit werk alleszins nog zo lang mogelijk doen. ‘Ik ben iemand die nooit een plan B heeft. Ik voel mij dus heel gelukkig wanneer ik merk dat het me toch wel lukt. Het liefst zou ik dit werk willen blijven doen tot ik oud en versleten ben. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik vind het dus erg spannend om aan de toekomst te denken. Het verbaast me nog steeds hoe vlug en hoe vlot alles verloopt.’

LOUISE VAN ELST

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: