Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

EXit trakteert met 20 boeken ‘Brupop! Een halve eeuw pop en rock in Brugge’

red zebra 133

 

Living Room blaast 35 kaarsjes uit

 

35 jaar jong/oud is de single ‘I Can’t Live In A Living Room’ van de Brugse groep Red Zebra. De groep legde een paar jaar terug de strepen neer, maar dat is voor de vroegere zanger Peter Slabbynck geen reden om niet te vieren. Onder de naam EX-RZ koppelt hij aan deze verjaardag 35 mini-concerten bij fans thuis, van Oostende tot Genk met een paar tussenstops in Brugge. Ook EXit is jarig en schenkt de lezers gratis 20 boeken ‘Brupop! Een halve eeuw pop en rock in Brugge’ waarin de volledige geschiedenis van de single én de groep aan bod komt.

Op 19 april 1980 kan het publiek voor de eerste keer kennismaken met het nummer ‘I Can’t Live In A Living Room’ van de Brugse punk/new wave band Red Zebra tijdens de finale van Humo’s Rock Rally. Al krijgt het publiek wel een vreemde versie voorgeschoteld, want geplaagd door zenuwen speelt drummer Johan Isselée de eindroffels midden in het nummer. ‘Living Room’ wordt in september 1980 opmerkelijk genoeg niet de A-kant van hun eerste single. Daarvoor kiezen ze ‘Innocent People’. Het lied (zeg maar het toenmalig huiswerk van tieners Peter Slabbynck, Johan Isselée, Geert Maertens en Jan D’Hondt ) mag op de B-kant figureren samen met het instrumentale nummer ‘Graveyard Shuffle’. Dat lied is een existentiële oerkreet vergezeld van een ziedende gitaarriff, een nummer dat ondertussen terecht is uitgegroeid tot een onverwoestbare Belpopklassieker. Het is meer een Belgische klassieker dan een culthit. Het nummer neemt immers een belangrijke plaats in het collectieve popgeheugen in en in de Belgische pop- en rockgeschiedenis tout court. Het lied duikt nog altijd trouw op in allerlei top 100-noteringen, al donderde de song eind 2014 wel uit de lijst van de Tijdloze 100 op Studio Brussel. Hopelijk maakt het nummer eind dit jaar zijn comeback in de Tijdloze, want het hoort daar wel degelijk thuis.

Living Room Marathon

De verjaardag van de single zal dus allerminst onopgemerkt blijven: Peter Slabbynck puzzelde een serieus concertschema in elkaar. Van zondag 1 tot en met zondag 29 maart zal hij, samen met Fritz Standaert, maar liefst 34 mini-optredens spelen bij fans thuis, uiteraard in hun living room. Het 35ste concert werd weggegeven tijdens de Week van Eigen Kweek op Studio Brussel. Een huzarenstukje, maar ook wel een signaal dat EX-RZ (de opvolger van Red Zebra) alive and kicking is. Wat meer is: straks verschijnt bij Starman Records de nieuwe single ‘Drone Operator’ met op de B-kant de EX-RZ versie van ‘I’m Falling Apart’. Afspraak over 35 jaar?

(ADC)

Info: Facebookpagina EX-RZ

WIN WIN WIN! Niet alleen ‘Living Room’ is jarig, ook EXit viert dit jaar het twintigjarig bestaan en daarom is het cadeautjestijd. Wie vóór 31 maart 2015 een mail stuurt naar exitbrugge@gmail.com met vermelding ‘Brupop Living Room’ maakt kans op één van de 20 boeken ‘Brupop! Een halve eeuw pop en rock in Brugge’ (winkelwaarde: 29,95 euro). Succes!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: