Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Net voor het sterven…

Confronterende tentoonstelling in Sint-Janshospitaal

EDM_1519

Foto Ellen De Meulemeester

 

Twintig mannen en vrouwen in een Californisch hospitaal, op de drempel van het definitieve afscheid van dit leven, in woord, beeld en portret: dit is het onderwerp van de spraakmakende tentoonstelling op de zolder van het Sint-Janshospitaal. Laat het thema u niet afschrikken, gaat dat zien (nog tot 28 juni).

 

Right before I die is een project van de Amerikaanse kunstenaar Andrew George. Hij contacteerde het hoofd van de palliatieve afdeling van een Californisch hospitaal met een bijzonder verzoek: de kracht en de moed van de zieken van deze afdeling in woord en beeld vastleggen. Andrew George bezocht twee jaar lang de afdeling en sprak met zieken over hun leven, angsten en vreugdes en verzamelde ontroerende brieven en getuigenissen. Hij fotografeerde deze mannen en vrouwen en maakte er portretten van die de hospitaalcontext overstijgen. Intussen zijn de meeste ‘gezichten’ die je aankijken op deze tentoonstelling gestorven, de brieven en foto’s zijn het enige wat nog rest.

Conservator Evelien Vanden Berghe koos met deze tentoonstelling niet bepaald voor het gemakkelijke onderwerp.

Eveline Vanden Berghe: ‘Het is geen evident project, ben ik mij ten volle van bewust, maar ik was meteen overtuigd van het feit dat dit project in het Sint-Janshospitaal thuis hoorde. Natuurlijk ben ik niet obsessief bezig met de dood, maar die aloude oerangst voor de dood is des mensen en confronteert ons met ons besef van eindigheid. Right before I die brengt ons een stapje dichter bij hét moment, het ogenblik net ervoor, wanneer stervenden er wel moeten over nadenken.’

‘George wil met deze beelden en teksten niet choqueren of angst aanjagen, maar warme beelden brengen die moed, hoop en sereniteit oproepen. De warme gloed in de foto’s doet niet meteen denken aan hospitalen.’

Bij deze tentoonstelling hoort een prachtig boek. Dagboekteksten worden er paginabreed afgewisseld met tekeningen, brieven, fragmenten uit interviews en zijn een blijvende herinnering aan deze twintig moedige mensen. Want zoals de Franse filosoof Alain de Botton ons in zijn voorwoord waarschuwt: ‘Binnen enkele minuten ben je vergeten wat je hier hebt gezien, ben je de wijsheid die hier voor het rapen ligt, vergeten.’ (LF)

Info: Right before I die, Sint-Janshospitaal (Mariastraat), nog tot 28 juni, van dinsdag tot zondag van 9.30 tot 17 u. www.museabrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: