Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Heeft de Provincie nog een toekomst voor cultuur?

Myriam Vanlerberghe (1)

Foto Stijn Vos

 

EXit sprak met gedeputeerde Myriam Vanlerberghe: ‘Ze beschouwen ons blijkbaar als potverteerders’

Sinds 1995 zetelde ze onafgebroken in beurtelings de Kamer en de Senaat om uiteindelijk in 2013 over te stappen naar de job van Provinciaal Gedeputeerde voor Cultuur en Welzijn. Van bij de start volgde een opdoffer van formaat, want het is de Vlaamse Regering menens met het inperken van de macht van de provinciale besturen. Bevoegdheden als Cultuur en Welzijn moeten daarom tegen 1 januari 2017 overgaan in Vlaamse handen, vandaag belichaamd door Open VLD-minister Sven Gatz. De soep werd heet geserveerd, maar nu kreeg Vanlerberghe geruststellend nieuws voor haar bedreigd personeel: ‘Sven Gatz neemt alles over, ook het personeel.’    

EXit: U hebt, als SP.A-politicus, een lange ervaring in de nationale politiek. Uw benoeming als gedeputeerde betekende wellicht voor u een forse stap terug?

Myriam Vanlerberghe: ‘Helemaal niet, want deze job heeft mij een heel andere kijk op de politiek gegeven. De Provincie is voor veel politici immers onbekend terrein, waardoor deze dan weer een gemakkelijk besparingsslachtoffer is. Verdediging is amper mogelijk, vooral omdat provinciaal verkozenen niet mogen cumuleren met een nationaal mandaat, zodat de regionale stem in het Parlement bijna niet of te weinig wordt gehoord. Overigens ben ik bij mijn aantreden sterk getroffen door de grote hoeveelheid ‘zaken’ die hier gebeuren. Conclusie: ik beschouw deze functie zeker niet als een inlevering.’

HET VOLLEDIGE INTERVIEW LEEST U IN DE KERSVERSE EXIT-MAART

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: