Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Café Vlissinghe viert 500 jaar Brugs erfgoed

Vlissinghe

Griet Balduck en Bruno Chinitor (foto Stijn Vos)

 

 

Niet alleen op Tripadvisor, maar ook bij de modale Bruggeling scoort Café Vlissinge, in het smalle Bleekerstraatje in de Sint-Annawijk, sinds jaar en dag als bijzonder populair en gezellig. Dit jaar viert dit merkwaardig café zijn vijfhonderste verjaardag en doet dat met activiteiten, netjes verdeeld over het jaar. Stad Brugge, de Erfgoedcel en ‘Vlissinghe’ vonden mekaar in een stevig gevuld feestprogramma dat het rijke verleden in de schijnwerpers plaatst. Voldoende reden voor een bezoekje en het proeven van het eigen bier.

 

Het interieur, een erfenis uit de 19de eeuw toen de artistiek bevlogen bierbrouwer Leon De Meulemeester (‘Den Aigle’) het café tot trefpunt maakte voor de lokale artistieke scène. Ze lieten hun spoor na in het rijk gevulde gastenboek. Blikvangers in het café zijn nog steeds de grote houten tafels, de Leuvense stoof, de opa- en omaportretten, de tientallen beeldjes , de porseleinen tapkraan en wat onbestemde prullaria. Ook opvallend, het schilderij ‘Teunis en zijn wijf’, naar verluidt de oudste uitbaters of iets in die buurt.

Het café wordt sinds 1998 uitgebaat door Bruno Chinitor en echtgenote Griet Balduck die van dit café een bloeiende zaak hebben gemaakt waarin je door jonge medewerkers altijd enthousiast wordt begroet en bediend. Het tuinterras behoort tot één van de meest attractieve uit het Brugse aanbod.

Waarom een feestprogramma over een jaar uitgespreid?

Bruno Chinitor: ‘We willen iets organiseren voor en met de klanten en dat over een volledig jaar gespreid. Het moet tonen wat dit café zo uniek maakt: de sfeer, het gebouw, de tuin, het schilderij, de bekers, de spaarkas en meer van dat. Zo groeide de samenwerking met de Brugse Erfgoedcel, het Stadsarchief en een werkgroep vrijwilligers die elk een aspect van de feestviering voor hun rekening nemen. ’

De rode draad doorheen het feestprogramma zijn zes bijzondere voorwerpen uit het rijke verleden van het café: het gastenboek (van Kamagurka tot Kowlier), het Teunis-schilderij, de krulbollen, de bekers en de spaarkas. Deze worden tentoongesteld in de inkom en voorzien van info, video en commentaar. Historicus Marc Ryckaert vertelt op zondag 22.02 en 8.03 over ‘Vlissinge’ in de 19de eeuw, terwijl het Volkskundemuseum begin april inhaakt met een tentoonstelling over het Brugse cafés in de 19de eeuw.

Tijdens de voorstelling van het feestprogramma sprak alvast burgemeester Landuyt zijn appreciatie uit voor het initiatief en de samenwerking tussen de diverse partners. ‘Ik geloof heel erg in dit soort kruisbestuivingen. De samenwerkingsovereenkomst die we vandaag tekenen toont dit aan. Ik hoop date r de komende jaren nog veel van dit sort overeenkomsten volgen en zie al uit naar de start van ‘500 jaar Café Vlissinge.’ (LF)

Info op de facebookpagina van Café Vlissinghe

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: