Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Drie weken STORM! over Oostende

Fulco Ottervanger (c) Kerlijn Van der Cruyssen

Fulco Ottervanger (foto Kerlyn Van Der Cruyssen)

 

Van 6 tot 28 februari loopt in Oostende de tweede editie van STORM! In samenwerking met Dienst Cultuur Oostende overspoelt kunstencentrum Vrijstaat O. drie weken lang de binnenstad met een vloedgolf vol (jazz)muziek, woord en performance. ’Een echt stadsfestival, met ruimte voor verschillende disciplines en creaties en waarin overal de kwaliteit bovendrijft’, vat muziek-programmator Pieter Koten in één zin de ambitie samen.

 

Pieter Koten: ‘Ons vertrekpunt was om de vier doelstellingen die al sterk aanwezig waren in de succesvolle eerste editie, nog méér uit te diepen: een echt stadsfestival; interdisciplinair om ons te onderscheiden van andere festivals en de filosofie van Vrijstaat O. door te trekken; een creatiefestival; kansen geven aan aanstormend talent. Onder de noemer STORM!LOOP zijn er drie weken lang allerlei activiteiten, hetzij door ons georganiseerd, hetzij door partners. Een toegankelijk, kwaliteitsvol programma waarmee we de hele stad bezetten en dat zich over tal van disciplines uitstrekt. Ter illustratie: een filmclub vertoont ‘Jersey Boys’, de recentste van Clint Eastwood. We nodigen Matthijs De Ridder uit om het verhaal van “jazz luitenant” James Reese te brengen en maken zo de link met literatuur. Joachim Badenhorst hebben we aangezocht voor een muzikale nocturne in het kader van tentoonstelling ‘De Zee’. Voor het creatieluik geven we LABtrio de kans om een droom van drummer Lander Gyselinck en pianist Bram De Looze te verwezenlijken: iets creëren met muzikanten uit de jazzscene van New York waar zij beiden hebben gestudeerd. Om dit optimale slaagkansen te geven en financieel haalbaar te houden, werken we hiervoor samen met BRAND!, een nagelnieuw festival in Mechelen. Ook onze centrale gast, Fulco Ottervanger, presenteert een aantal nieuwe creaties. Wij zien het als opdracht dat het festival hierbij telkens fungeert als opstart, eerste aanzet. Het is de bedoeling dat die projecten zich daarna verder ontwikkelen, wat voor LABtrio bijvoorbeeld moet resulteren in de opname van een cd in New York.’

 

EXit: Waarom de keuze voor Fulco Ottervanger als centrale gast ? Wat mag het publiek van hem verwachten?

Koten: ’Fulco hebben we gekozen op basis van zijn werk met De Beren Gieren. Deze pianist heeft heel wat in zijn mars, is een vat overlopend van ideeën, kijkt zowel wat kunst- als muziekgenre betreft graag over het muurtje èn heeft de ambitie om nieuwe dingen uit te proberen. Kortom: hij past perfect in de filosofie van STORM! Tijdens die drie weken zal hij zeer prominent aanwezig zijn. Hij duikt onder andere op in een performance met een danser, brengt een creatie met een dichter, werkt samen met Klein Verhaal een muziekproject uit… Tijdens STORM!FESTVAL, de eigenlijke muziektweedaagse, komt hij in wereldpremière het nieuwe project van De Beren Gieren voorstellen. Met zelf gecreëerde instrumenten probeert men op een akoestische manier elektronica binnen te brengen in een pianotrio. Ook treedt hij met Jozef Dumoulin en Kris Davis in klaviertrio op. Voor dat concert heeft ieder van hen een compositie van 20 minuten geschreven. Ook dat optreden is een wereldpremière.’

 

EXit: Apotheose is het festival in De Grote Post op 20 en 21 februari. Welke rode draden lopen doorheen dat programma?

Koten: ‘Algemeen: we werken meer in de breedte in plaats van grote namen te kiezen. De klemtoon ligt op aanstormend talent: hoewel niet exclusief, willen we dit vooral in de schijnwerpers zetten. Behalve de al eerder genoemde namen daarom artiesten als Nordmann (winnaars eerste STORM!contest), ECM-artiest Mathias Eick, Matthew Halsall, trompettist Avishai Cohen. Ook kiezen we bewust voor cross-over van jazz en andere muziekgenres, zoals BRZVLL feat. Anthony Joseph en Trio Reijsegher-Fraanje-Sylla. Al die krijtlijnen tekenen trouwens ook de gratis caféconcerten in de voorafgaande weken.’

 

(PJG)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: