Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Lisa Spilliaert kaapt de Provinciale Prijs voor beeldende kunst

LisaSPILLIAERT

Beeld uit Hotel Red Shoes

spilliaert3

Lisa Spilliaert (foto Stijn Vos)

 

 

 

Lisa Spilliaert kaapt de Provinciale Prijs voor beeldende kunst

De Brugse Lisa Spilliaert, half Japans-half Belgisch, en geboren in Tokyo waar ze tot haar zeventiende verbleef, timmert stevig aan de weg. De Provincie reikte haar onlangs deze belangrijke prijs uit en bood haar een tentoonstelling aan in Be-Part te Waregem. Spilliaert volgde les aan de Stedelijke Academie voor Schone kunsten in Brugge waarna ze een bachelor en master diploma behaalde in de fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ze houdt zich bezig met verschillende kunstvormen waaronder fotografie, film en installaties.

Naast deze prijs is er nu het recent uitgegeven boek ‘Time and Tide’ (Posture Editions, 2014) waarin ze getuigt van een veelzijdig talent voor beeldende kunsten. Elk beeld uit het boek staat op zich, de volgorde lijkt willekeurig. Stilistisch balanceert haar werk op de grens van documentaire- en conceptuele fotografie. Spilliaerts twee invloedssferen -Japan en België- worden hier verenigd door de werkelijke afstand op een dichterlijke wijze te verkleinen. Spilliaert presenteert in dit boek drie projecten waaraan ze heeft gewerkt: beelden die gemaakt zijn tijdens een familiebezoek aan Japan toen er zich op dat moment een aardbeving plaatsvond; ‘Growth Record’, een project waar momenteel nog aan gewerkt wordt en als laatste een project dat afgewerkt werd in 2013 in volledige samenwerking met haar zus Clara, ‘Hotel Red Shoes’.

Beschouw je jezelf als fotografe of als filmmaakster?

‘Al tijdens mijn opleiding heb ik bewust gekozen om met video’s te werken in combinatie met fotografie. Het is niet zo dat ik een voorkeur vertoon voor fotografie of film. Beide media zijn even rijk maar voor bepaalde doeleinden is het ene wel een betere keuze dan het ander. Ik benoem mezelf niet als ‘fotograaf’ of ‘filmmaakster’. De term ‘kunstenaar’ klinkt breder en houdt alle richtingen open voor mezelf.’

Plannen voor de toekomst?

’Met het werk ‘Hotel Red Shoes’ nemen Clara en ik deel aan het filmfestival in Rotterdam dat begint op 21 januari. In Gent is er ook een filmavond met werken van ons te Art Cinema OFFoff op 12 februari. Er staat ook nog een tentoonstelling in Tokyo op het programma.’ (LOUISE VAN ELST)

 De tentoonstelling ‘Provinciale Prijs Beeldende Kunsten’ is nog te bezichtigen t.e.m. 1 maart 2015 in Be-Part, Platform voor Actuele Kunst, Waregem

http://www.lisaspilliaert.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: