Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De founding father van Mu.ZEE

Schooljaar 2002-2003-2

 

Lang heeft de Brugse hoofdconservator Willy Van Den Bussche niet kunnen genieten van zijn pensioen dat op 2007 was ingegaan. Tijdens een bezoek aan Amerika in 2013 , waar hij sprak op een huldeviering van Paul Van Hoeydonck (van wie een beeldje op de maan rust), overleed hij op onverwachte wijze en op 71-jarige leeftijd. De Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers wijdt nu een portret aan deze opmerkelijke figuur die grote verdiensten heeft gehad in het aanbod moderneen hedendaagse kunst in West-Vlaanderen.

Van Den Bussche, steevast in het zwart gekleed, startte zijn carrière in 1967 bij de Culturele Dienst van de Provincie. Hij lag aan de basis van de vorming van een collective eigentijdse kunst, die later de ruggengraat vormde voor het nieuw opgerichte Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, dat vandaag onder de naam Mu.ZEE in Oostende furore maakt. Van Den Bussche had het museum graag in Brugge gezien, maar bij gebrek aan politieke wil verhuisde dit plan naar Oostende.

Het boek beschrijft zijn carrière van PMMK tot de Triënnales, over Beaufort en d verschillende Permeke-tentoonsellingen. Een warm portret. (LF)

Info op http://www.vwscahiers.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: