Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Marloes De Cloedt biedt cartoonisten een (inter)nationaal forum

marloes

Foto Stijn Vos

 

 

Menig krantenartikel omschrijft haar als ‘de dochter van Marec’, de bekende cartoonist van Het Nieuwsblad en Dag Allemaal. Sinds enkele maanden is Marloes de drijvende kracht achter The Cartoonist, een galerij in hartje Brussel dat werk toont van de beste Belgische cartoonisten. Marloes heeft nochtans een verleden als…. danseres.

 

‘Dansen was altijd al mijn grote passie’ beklemtoont ze. Na een kunstzinnige opleiding ging ze dans studeren aan de Gentse kunsthumaniora, een vier jaar durende opleiding die uitzicht gaf op een professionele loopbaan. Ze maakte kennis met het Hanshof Ensemble uit Amsterdam dat toen garant stond voor hedendaags danstheater en veel opgemerkte optredens. Het bezorgde haar de motivatie om te blijven dansen. Aanvankelijk bij Andreas Denk, nog later bij Meekers Uitgesproken Dans, waar ze ook haar man, ook een danser, leerde kennen. Na negen jaar sloeg ook in Nederland de subsidie-hakbijl toe en Marloes hield het voor bekeken, keerde terug naar Brugge en maakte tijd voor het moederschap en twee kindjes.

 

Intussen stapte Marloes over naar het Nederlandse bedrijf Picturae (Heiloo), een bedrijf dat zich toelegt op archivering en ontsluiting van collecties uit de kunstzinnige, museale of erfgoedsfeer en grote klanten telt als het Nederlandse Van Gogh-museum en het oeuvre van Luc Tuymans. Het bracht haar op een idee.

 

Vader Marec worstelde immers op dat moment met zijn onoverzichtelijke collectie van 20.000 cartoons, pas sinds 2001 gedigitaliseerd. Hij was snel gewonnen voor de mogelijkheden van ontsluiting en archivering. Alleen bleek het prijskaartje voor een individuele aanpak te duur uitvallen. Zo groeide het idee voor een samenwerking met andere Belgische cartoonisten. Marloes polste naar die samenwerking en hield er een groep bekende cartoonisten aan over: Kamagurka, Gal, Kroll, Marec, Ilah, Kim, duBus, Vadot, Kanar, Quiris, Johan De Moor en Cécile Bertrand die bereid waren het ambitieuze verhaal van The Cartoonist, zowel galerij als website, mee te ondersteunen.

 

Omdat zowel Vlaamse als Waalse en Brusselse cartoonisten aan bod komen werd Brussel gekozen als locatie. De galerij ligt in de Hoogstraat (11), op de grens tussen Marollen en het chique De Zavel. Het gelijkvloers telt ruim 30 vierkante meter expositieruimte en presenteert zowel solo- als groepstentoonstellingen. In het verlengde is er de website www.thecartoonist.be die zowel een digitaal platform biedt als een verkoopplek. De originele tekeningen variëren er van 29 tot 99 euro.

In de startfase was er alvast veel belangstelling uit politieke hoek en kreeg The Cartoonist ook prins Laurent over de vloer. Het bezoek is gratis en bij deze warm aanbevolen. (LF)

 

Info: The Cartoonist, Hoogstraat 11, Brussel , openingsuren zie http://www.thecartoonist.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: