Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cinema Lumière Europees gelauwerd

lum1

Foto Stijn Vos

 

 

Fier zijn ze bij Cinema Lumière: straks krijgen ze de ‘Best Young Audience Actvities Award’ uitgereikt door Europa Cinemas. Deze organisatie bundelt 1182 bioscopen (verspreid over 682 steden en 69 landen) die zich inzetten voor de promotie van Europese films. De prijsgevers werden vooral gecharmeerd door de vele jeugdinitiatieven die Lumière neemt in samenwerking met het Cultuurcentrum Brugge .

Voor Cinema Lumière is dit een forse opsteker, naast de uitstekende publiekscijfers die worden behaald. Voor ‘Lessen in het donker’ halen ze op jaarbasis ruim 7.600 leerlingen, andere schoolvertoningen klokken af op 5.000 bezoekers. Nieuwe initiatieven als Platform, een maandelijkse omkaderde filmvoorstelling voor en door jongeren scoort eveneens wonderwel. Het Europees Filmfestival telde 342 jonge bezoekers, ‘Monsters in Lumière’ (kinderfilm op vrije schoolnamidag) is een andere voltreffer.

 

Intussen is er vrijwel zeker een eind gekomen aan de juridische onzekerheid waarin Lumière en De Republiek terecht zijn gekomen. Voor de derde keer reeds heeft een rechter de BVBA Koyot, die het café uitbaat , failliet verklaart. Een klein jaar geleden nog had een andere rechter beslist dat de café-uitbaters nog tot 2022 mochten blijven uitbaten, spijts de talrijke inbreuken op de sociale wetgeving en de hygiëne.

Voor Jan De Clercq van Lumière was dat het sein om het ambitieuze verbouwingsplan, een investering van meer dan 3,5 mio euro (waaronder 1 mio euro via de Stad) af te blazen en zelfs een verhuis van de filmzalen te overwegen.

Gelukkig voor Brugge en de vele filmfans kan het verhaal nu wellicht wel opgestart worden: een grondige renovatie van het gebouw, aankoop van een aanpalend gebouw, een vierde filmzaal en een nieuw kantoorvolume op het dak. Samen met de hertekening van de binnentuin moet de nieuwe Republiek binnen enkele jaren een troef worden voor cultureel Brugge. Overigens was de afhandeling van dit dossier niet alleen belangrijk voor Lumière, maar evenzeer voor de andere partners van de vzw De Korrelatie die het gebouw in erfpacht hebben.

Of alle juridische spitsvondigheden (Hof van Cassatie?) nu zijn opgebruikt is nog niet helemaal duidelijk. Alleen de curator kan nog een en ander uit de hoed toveren, maar die kans is vrij klein. Wordt zeker vervolgd. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: