Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Pop-up Galerie met werk van twee generaties Vandenabeele

 

Jef Vandenabeele 2010-6

Foto Stefaan Declerck

 

Jozef Vandenabeele, straks in april 90 jaar, zag door de oorlog zijn droom om aan de Academie in de richting architectuur te starten abrupt aan diggelen geslagen toen de school werd gesloten. Het werden uiteindelijk studies in een grafische richting: in HIGRO Gent werd niet alleen de basis gelegd van zijn rijke loopbaan als lesgever in het VTI, maar ook van zijn groot talent dat hem deed uitgroeien tot voorbeeld voor veel toekomstige vormgevers en kunstenaars (o.a. Willy Lambrecht en Johan Mahieu). Eenmaal met pensioen wilde hij graag terug aan het tekenen en schilderen en toonde een uitgesproken voorliefde voor abstract werk. Met de modernisten, onder wie enkele vrienden, als voorbeeld bleef hij tot voor enkele jaren dagelijks bezig met letters ontwerpen en in hout uitzagen waarmee hij zijn spreuken tot pareltjes toverde. “Jef” leefde voor zijn letters en typografie en kijkt terug op een rijk leven als kunstenaar, maar is altijd heel bescheiden bezig geweest en heeft zelden tentoongesteld. Nu hij met gezondheidsproblemen kampt, wil zijn oudste dochter Mieke Vandenabeele werk van hem dat normaal niet te zien is, tentoonstellen, een unieke kans dus.

Het wordt meteen een dubbeltentoonstelling, waarop ook recent werk van haarzelf. Net als de rest van de familie is zij altijd creatief bezig: al van jongs af is tekenen en schilderen een passie. Zij volgde een opleiding plastische kunst aan de Academie, met lesgevers als Jozef Coene, Willy Lambrecht, Robert Vanhaecke, Fernand Boudens en Albert Setola. Haar passie voor aquarel kreeg ze van haar echtgenoot die haar hierin sterk stimuleerde, waardoor ze cursussen en workshops volgde bij gekende aquarellisten (Fernand Thienpondt, Alvaro Castagnet, Slawa Prischedko, Ming Wen Xin, Xavier Swolfs enz.) Sinds een tiental jaar volgt zij terug les aan de Academie DKO waar ze intussen de cursus tekenkunst vervolmaakte bij Jeanine Denys en momenteel volop bezig is in de richting schilderen bij Erwin Cattoor. Mieke nam reeds meermaals deel aan groepstentoonstellingen zoals Buren bij Kunstenaars. (PJG)

 

Pop-up galerie, Langestraat 83,

op zaterdag en zondag 10-11, 17-18 & 24-25 januari , telkens van 14.00 tot 18.00 uur; vernissage op zaterdag 10 januari vanaf 16.00 uur.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: