Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Sara: Philip Le Bon

scan 3

 

Hoe ver kun je gaan om iemand echt te treffen? Hoe hard kun je worden als je echt geraakt bent? Om de macht over zijn Londense concurrent CytoSerum en zo een baanbrekend nieuw geneesmiddelenpatent te verwerven, zet de Duke alle middelen in. Benissa, een bloedmooie zwarte huurmoordenares, moet het pad vrijmaken voor de Duke. Tegelijk krijgen twee gewetenloze Tsjetsjenen de opdracht om Sara, de dochter van zijn aartsrivaal, te gijzelen. Er ontspint zich een wreed kat-en-muis (sic) spelletje. Maar dan duikt iemand uit Benissa’s pijnlijke verleden op… en kantelt alles. Tot zover de aanzet van een zeer on-Vlaams aandoend thrillerdebuut.

 

Bruggeling Philip Le Bon, pseudoniem voor Philip Vagras en momenteel aan de slag als veiligheidsadviseur bij Securitas, ruilde onlangs Brugge in voor Ruddervoorde en kiest nu voluit voor het schrijven. Zijn ambities zijn niet mals: een vierdelige thrillerreeks waarvan het eerste deel, een turf van 428 bladzijden die ‘wordt vervolgd’, in de boekhandel ligt. Zijn debuut ‘Sara, de mooie moorden’ zal beslist niet onopgemerkt blijven, maar dan niet meteen om de voor de hand liggende redenen. Er worden in dit boek vanaf pagina éen sadistische spelletjes gespeeld, gemoord en verkracht dat het een lieve lust (?) is. Nu is er niks fout met dit genre, maar het vereist wel een technische finesse die hier nog te vaak ontbeekt, en waardoor de hoofdfiguren meestal karakterloos en soms karikaturaal getekend worden  De seksuele spelletjes, met (de onvermijdelijke) Tsjetsjenen in de hoofdrol, neigen ook iets teveel naar verkrachtingsfantasieën om overtuigend te zijn. Thrillerauteur en recensente Johanna Spaey noemde het dan ook ‘een Vlaams thrillerdebuut met een hoog afrukgehalte’. Bovendien verliest het verhaal zich te vaak in eindeloze uitweidingen die het leestempo stremmen. Toch verdient deze debuterende auteur krediet, want hij heeft een degelijke pen, kent zijn wereld en legt de lat hoog. Alleen hoort er een eindredacteur bij die weet dat ‘schrijven schrappen’ is en de vele clichés eruit haalt. En alsnog: lectuur niet voor gevoelige zielen. (LF)

SARA is uitgegeven bij uitgeverij Lannoo

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: