Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Lieve Hoet: Tanne en ik

De ‘Brugse’ jeugdauteur Lieve Hoet, geboren in Argentinië en na enkele omzwervingen in Brugge beland, heeft een nieuwe historische roman klaar. ‘Tanne en ik’ speelt zich af in het Brugge van de zestiende eeuw en vertelt het verhaal van twee jonge meisjes die volwassen worden in de woelige periode van de Reformatie. Beiden zijn dochter van historische figuren: Josine van de schilder Adriaan Isenbrandt, Tanne de dochter van Ambrosius Benson, en dit alles keurig binnen de historische lijnen getekend.

Lieve Hoet:Tanne en ik’ ontstond op een vreemde manier. Ik was op zoek naar de geschiedenis van ons huis in Brugge. In de bibliotheek stootte ik op een prachtige gids die me leidde langs Brugse huizen uit de zestiende eeuw. Bij die huizen hoorden verhalen. En daar kwam ik Adriaan Isenbrandt tegen. En zijn onwettige dochter Josine en meester Benson en… ik ging verder op zoek en vond ook Tanne. Die onwettige dochters lieten me niet meer los. Ik vroeg me af wat dit in die tijd betekende.’

‘Je kunt in Brugge heel veel terugvinden in het archief. Zoals het stuk dat op de cover staat en uit een Wezenboek komt, de gegevens over de erfenis van Adriaan Isenbrandt. Maar ook het vonnis waarbij Adriaan Isenbrandt en de moeder van Josine, Katelijne Van Brandenburch, veroordeeld werden omdat ze een verboden relatie hadden. En het verslag van de veroordeling van de huishoudster van meester Isenbrandt, wat ze gestolen had en welke straf ze kreeg. Het zijn telkens kapstokjes die je tot een bepaalde gebeurtenis of gedachtegang brengen in het verhaal.’

‘Heel wat personages uit het boek zijn dus historisch, ook voor de historische gebeurtenissen ben ik zo getrouw mogelijk bij de feiten gebleven. Maar het blijft een roman, dus staat het verhaal van Tanne en Josine centraal.’

Lieve Hoet, Tanne en ik, uitg. www.scriptomanen.org

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: