Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jazz in december

Augusto-Pirodda-HR

Augusto Pirodda Quartet

 

Stacey Kent

Eerder dit jaar op Jazz Middelheim, waar van haar werd verwacht voor het vocale hoogtepunt te zorgen, bracht Stacey Kent latin jazz, bossa nova en samba, bref: het repertoire van haar recente cd ‘The Changing Lights’. Voor Marc Van den Hoof was het in zijn bespreking achteraf zoeken wat hij met dat optreden aan moest: veelzeggend was dat hij het méér over andere zangeressen (Sarah Vaughn, Carmen McRae) had dan over Kent zelf. Uiteindelijk hield hij het mild op “niet slecht, maar misschien ook niet zo goed”. Met diezelfde zwoele muziekjes staat Kent in de Stadsschouwburg, een concert i.s.m. Skoda Jazz.

Woensdag 3 december om 20.00 uur – www.ccbrugge.be

Amina Claudine Myers Trio

Jazzpianist, -organist, -zangeres en -componist Amina Claudine Myers werkte in haar rijke carrière al samen met imposante gezelschappen als Charlie Haden’s Liberation Music Orchestra en Art Ensemble of Chicago. Anno 2014 keert zij met haar eigen trio terug naar de roots van de jazz en onvermijdelijk ook naar gospel, de muziek waar zij als kind in een zwarte gemeenschap diep in werd gedrenkt. Ook voor liefhebbers van the mighty Hammond B3 organ wordt 5 december een hoogdag.

Vrijdag 5 december om 20.30 uur – www.dewerf.be

Nathan Daems Karsilama Quintet

Ragini Trio, Black Flower, Bazaar d’Orient, drie projecten met een en dezelfde spilfiguur: een mens vraagt zich af waar Nathan Daems de energie blijft halen. Speciaal op verzoek van Vrijstaat O. werpt hij zich nu op Turkse zigeunermuziek en aangezien dat genre nu net zijn grote passie is, doet hij dat zonder twijfel met dubbel enthousiasme. Voor zijn concert, dat kadert in de 50ste verjaardag van de migratieakkoorden met Turkije en Marokko, stelde hij een repertoire samen met nieuwe composities en traditionals en weet hij aan zijn zijde onder andere violist Tcha Limberger.

Zaterdag 6 december om 20.00 uur – www.vrijstaat-o.be

Hijaz & Abir Nasraoui

Het concert dat Hijaz feat. Abir Nasraoui in april van dit jaar in De Werf bracht, voldeed niet over de hele lijn aan de verwachtingen. De passages waarbij de vier muzikanten zich door de zangeres lieten bijstaan, slaagden enkel waar zij de gezamenlijk opgenomen composities van de cd ‘Nahadin’ brachten. Het vocaal inkleuren van oudere, in oorspronkelijke versie louter instrumentale stukken, lukte niet echt. Vele maanden en heel wat optredens later mag worden verondersteld dat het niveau dit keer iets hoger wordt getild. Een co-presentatie met KC Vrijstaat O.

Zondag 7 december om 15.00 uur – http://www.degrotepost.be

Augusto Pirodda Quartet

Qua jazz wordt 2014 in Brugge afgesloten met een concert in het kader van JazzLab Series. Is Augusto Pirodda merkwaardig genoeg een in onze eigen contreien weinig klinkende naam, bij collega-jazzmuzikanten is dat wel even anders: hij nam bijvoorbeeld met bassist Gary Peacock en drummer Paul Motian – de ritmesectie van pianist Keith Jarrett! – een cd op. Ook voor zijn Quartet selecteerde hij een ronduit indrukwekkende cast: Manolo Cabras (contrabas), Marek Patrman (drums) en niet te vergeten Ben Sluijs (saxofoon). De inschatting is dat dit wel eens een ware revelatie zou kunnen worden!

Zaterdag 13 december om 20.30 uur – www.dewerf.be

 

Sweet Defeat + Machtelinckx & Van Deun

In de aankondiging Sweet Defeat omschrijven als een “atypisch trio” en het repertoire als “kamerjazz & beyond”, scherpt de nieuwsgierigheid om uit te vissen wat deze groep o.l.v. Tom Wouters (Flat Earth Society) ten gehore brengt. Het concert is meteen de officiële voorstelling van hun debuut dat in het najaar verschijnt. Ook op de affiche: gitarist Ruben Machtelinckx, naar wiens optredens het met graagte uitkijken is voor wie ‘Faerge’ en ‘Onland’, parels voor fijnproevers, in de cd- of vinylcollectie heeft. Zijn nieuwe cd (‘Ask Me-Don’t Ask Me’) is een samenwerking met zijn voormalige gitaarleraar Karl Van Deun, die tekende voor alle composities.

Zondag 14 december om 17.00 uur – www.vrijstaat-o.be

(PJG)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: