Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Robert Devriendt, prestigieuze tentoonstelling in Londen en monografie

 

Devriendt

Foto Stijn Vos

 

 

De (bijna) voorbije novembermaand was de Brugse kunstenaar Robert Devriendt het uithangbord van de befaamde MARLBOROUGH FINE ART GALLERY in Londen. Marlborough Fine Art werd opgericht in Londen in 1946 en is een van de belangrijkste galeries in de wereld met filialen in New York, Madrid, Barcelona… Deze galerie toont werk van internationaal befaamde kunstenaars zoals Lucian Freud, Francis Bacon, Frank Auerbach en David Hockney. Voor Devriendt is dit een grote stap naar internationale erkenning.

Unsolved Cases was de titel van de eerste eenmanstentoonstelling van Robert Devriendt bij Marlborough. Hij toonde er zijn schilderijen die op elkaar inwerkten en in reeksen bij elkaar hingen, zodat er bij de kijker een verhaallijn ontstond. Ze zijn als ‘onopgeloste zaken’ waarbij de interpretatie van de toeschouwer centraal staat. Zo ontstaat er een ‘beeldverhaal’ waarin personages, die als acteurs figureren, worden geconfronteerd  met fetisjistische rekwisieten. Een meisje met een Kalaschnikov, een man die een vrouwenschoen tegen zich aandrukt, een exploderende Aston Martin…  Robert Devriendt volgt de blik van een alter ego dat zich als een voyeur door de realiteit begeeft. Het is niet duidelijk of er werkelijk iets gebeurt of de kijker zich laat misleiden door de suggestieve combinatie van deze schilderijen. Devriendt refereert naar glossy magazines en filmbeelden, maar alludeert ook op verschillende schilderkunstige stijlen. De tactiliteit en de sensuele suggestie van het schilderen zijn van groot belang.

Gelijktijdig met de tentoonstelling verscheen het boek Broken Stories bij Ludion. Een boek van 192 pagina’s met een driehonderdtal afbeeldingen. Het biedt een bijna volledig inzicht in zijn oeuvre. Vooral het werk van de laatste vijftien jaar wordt belicht. Naast de aandacht die er besteed wordt aan de delicate schilderstijl wordt ook de conceptuele basis belicht van dit enigmatische werk. In het boek zijn teksten opgenomen van auteurs zoals Eva Wittocx (curator hedendaagse kunst in Museum M, Leuven) of critici als Lorenzo Benedetti (directeur van De Appel in Amsterdam). (LF)

Info: Unsolved Cases, Robert Devriendt, uit. Ludion, http://www.robertdevriendt.be.

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: