Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Peter De Bruyne en VRT-journalist Marc Peirs op 25 november in Biekorfbibliotheek

peter de bruyne_marc peirs_wisla stories

Marc Peirs (l) en Peter De Bruyne (foto Peter De Bruyne)

 

 

Brugse kunstfotograaf vereeuwigt Polen in iconische beelden

 

Geprangd tussen Oost en West, en getekend door een roerige geschiedenis, is Polen vandaag booming op velerlei vlakken. Het land boert economisch fantastisch goed, verandert in een waanzinnig snel tempo, en mag straks met Donald Tusk de Europese president leveren. Reden genoeg voor een merkwaardig project van de Brugse fotograaf Peter De Bruyne en VRT-man Marc Peirs die samen Polen doorkruisten langs de oevers van de rivier de Wisla. Een avondvullend programma op dinsdag 25 november in de Biekorfbibliotheek toont het land in woord en (schitterend) beeld.

 

De reis van het duo volgde de loop van de Wisla, de rivier die zich van Zuid-Polen naar de Baltische Zee wurmt, dwars door het hartland , 1.700 km verder. Daarbij bezochten ze locaties en steden die een historische betekenis meedragen als Krakow, Warschau, Gdansk, Auschwitz, of plekken die een collectief geheugen uitademen.

 

Marc Peirs: ‘Zelf ben ik als regelmatig bezoeker zeer vertrouwd met het land, onder meer ook wegens mijn Poolse echtgenote (Wolny Maja) die directeur is van het Visserijmuseum in Oostduinkerke. Mijn keuze voor het fotografische gedeelte ging meteen naar Peter met wie ik in een lang verleden al heb samengewerkt. Ik hou van zijn bijzondere stijl, zijn scherp oog, zijn onscherpe foto’s en zijn zoektocht naar de essentie van de plek. Het resultaat: twintig ‘iconische foto’s’ op groot formaat (die tijdens de voordracht worden geprojecteerd) waarbij ik evenveel verhalen vertel. De Morgen-journalist Koen Vidal praat het interview die avond aan elkaar. Het wordt ook ondersteund door de Poolse culturele dienst en de ambassade. ‘

 

Het fotowerk van De Bruyne is eigengereid als steeds: alle onbelangrijke details sneuvelen, wat rest zijn vorm, structuur, contrast en compositie. Zijn fotowerk wordt daarom snel vergeleken met schilderkunst en/of met het werk van Edward Hopper. De resultaten zijn onwaarschijnlijk verrassend, de keuze van onderwerpen smeekt telkens om een verhaal. (LF)

 

Info: de originele foto’s van Peter De Bruyne worden op de avond van de voordracht tentoongesteld. De Poolse ambassade biedt na de voordracht een drankje aan.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: