Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Zwitserse zenfunk in De Grote Post

NikBaertschsRONIN2012_heads

Foto Martin Möll

 

U leest het goed: ‘zenfunk’ is wat Ronin brengt, de Zwitserse formatie die in 2001 werd opgericht met pianist/musicoloog/filosoof Nik Bärtsch als frontman. Wat die omschrijving inhoudt, legt Bärtsch zelf uit in een recent interview met Nick Herweyers (‘UIT in Oostende’, november): “De omschrijving ‘zenfunk’ hebben we inderdaad zelf bedacht. Het vat de belangrijkste elementen uit onze muziek samen in één woord. ‘Zen’ staat voor de afgelijnde structuren met een meditatief gevoel. ‘Funk’ staat voor de stevige grooves, de populaire funkritmes ondanks hun achterliggende complexiteit.”

Niettegenstaande een veelheid van invloeden – van James Brown, Zigaboo Modeliste, The Meters tot Philip Glass – slaagt Ronin er in dit amalgaam te versmelten tot een geheel nieuwe, coherente en eigen stijl. Bärtsch is gebiologeerd door het principe van de herhaling: een concert van deze groep kenmerkt zich dan ook door sterk repetitieve patronen waardoor de muziek tegelijk hypnotiseert en swingt. Het dubbelalbum ‘Live’ (ECM, 2012) met concertregistraties van over de hele wereld, is daar een treffende illustratie van.

Een optreden van Ronin overstijgt bovendien het louter auditieve gebeuren: ook een indrukwekkende lichtshow maakt er integraal deel van uit waardoor elk concert een totaalgebeuren wordt. De grote zaal van cultuurcentrum De Grote Post als locatie is dan ook een uitstekende keuze.

Aan de zijde van Nik Bärtsch (piano, Fender Rhodes) staan op 22 november Sha (altsax, basklarinet), Thomy Jordi (bas) en Kaspar Rast (drums). (PJG)

Een coproductie van Vrijstaat O. en De Grote Post, met ondersteuning van Stadt Zürich, Swiss Arts Council, Pro Helvetia, Fondation Suisa and Fondation suisse des artistes interprètes SIS.

Zaterdag 22 november om 20.00 uur in De Grote Post

www.degrotepost.bewww.vrijstaat-o.be

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: