Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Galerie Pinsart ingepalmd door houtsculpturen

14 P uitnod. Pinsaert1

Foto Sigrid Tanghe

Kennis met het werk van beeldhouwer en muzikant Peter Jacquemyn maakte ik in 2012. N.a.v. zijn duo-optreden met saxofonist Evan Parker in het kader van Jazz Brugge was er op de zolder van Sint-Janshospitaal een tentoonstelling met grote en kleinere houten beelden die deze artiest met behulp van kettingzaag en bijl uit bomen houwt.

Sindsdien mocht ik hem nog meerdere malen in Brugge ontmoeten: met zijn contrabas stond hij in 2013 en 2014 enkele keren op het podium van Parazzar en in juni van dit jaar was hij op uitnodiging van Manfred Sellink live aan het werk te zien toen hij in de aanloop naar de Open Museumdag de oude, stervende perelaar in de tuin van Groeningemuseum herschiep in een sculptuur.

Ook afgelopen weekend was hier ter stede beeldhouwwerk van hem te bewonderen, want Concertgebouw Brugge had hem aangesproken om deel te nemen aan SLOW (36h), het “kunstenfestival van de traagheid” op 8 en 9 november. Hij trad er in de voetsporen van Enku: voor deze 17de eeuwse Japanse zwervende en beeldhouwende monnik was een Boeddhabeeld houwen een gebed tot en een ode aan Boeddha. Overal waar hij kwam, sculpteerde hij uit het hout dat voorradig was en niets mocht verloren gaan, zodat elk afgehouwen fragment opnieuw werd gebruikt als materiaal voor een nieuw, steeds kleiner beeldhouwwerk. Het resultaat: samenhangende ensembles van enkele honderden beelden en beeldjes. Geïnspireerd door deze benadering verwerkte Jacquemyn één volledige kerselaar tot een imposante beeldengroep.

Ook wie SLOW (36h) heeft gemist of overgeslagen krijgt dankzij Galerie Pinsart volop de gelegenheid de honderden beeldhouwwerken en -werkjes (soms slechts enkele centimeters groot) te bezichtigen die Peter Jacquemyn in het kader van zijn opdracht creëerde. Tijdens de vernissage op 15 november (19.30 uur) verzorgt Manfred Sellink de inleiding, waarna Peter Olle Jörgensen (een drummer met wie Jacquemyn door het land toert) een soloperformance geeft. (PJG)

Enku een eerbetoon – Peter Jacquemyn – www.pinsart.be

 

Zaterdag 15 november t/m zondag 28 december

telkens op vr-za-zo, van 14.00 – 18.00 uur.

Vernissage op zaterdag 15 november om 19.30 uur.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: