Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het Kantmuseum en –centrum in eigentijds kleedje

sm1

lingerie-ontwerpster Sun Mae in het Kantmuseum (foto Rudy Denolf)

 

 

Vele jaren hard labeur en vrijwilligerswerk, en enkele rechtszaken bovenop, gingen eraan vooraf, maar vandaag oogt het nieuwe Kantmuseum in de Balstraat als een modern, eigentijds en interactief museum. Een aanwinst voor het Brugse museumaanbod dat sociale geschiedenis, een oud ambacht en hedendaagse toepassingen verenigt in één. Gelegen pal tegenover het Volkskundemuseum draagt het bij tot een opwaardering van de site rond de Jeruzalemkerk.

Aan de realisatie van dit Kantmuseum gaat een dik boek vooraf met een onwaarschijnlijk scenario. Eind 2009 ging het toenmalige Kantcentrum, een privé-initiatief geleid door toenmalig directeur Noël Demon, in vereffening. Een steungroep, geleid door Radio 2-journalist Nico Blontrock, ijverde voor de redding, maar moest snel vaststellen dat ze een giftig geschenk had geërfd. Dumon werd aan de deur gezet, rechtszaken volgden elkaar op, maar een groep vrijwilligers werkte samen met de Stad aan een structureel gezonde oplossing voor het hele Jeruzalemkerkcomplex. Het vond een goede partner in de Limburgse adellijke familie Limburg Stirum, de eigenaar van de hele site, waaronder ook de Jeruzalemkapel.

De Stad Brugge verbondt zich aan de vw Adornes door het oude schoolgebouw in de Balstraat in erfpacht te geven voor een periode van 27 jaar. De familie Limburg Stirum investeerde zelf minstens 500.000 euro, Toerisme Vlaanderen en Toerisme Brugge kwamen eveneens over de brug. Na een verbouwingsavontuur dat de initiatiefnemers meer dan grijze haren bezorgde is het verhaal tot een goed einde gekomen.

De initiatiefnemers bleken zo wijs dat ze meteen opteerden voor een moderne en eigentijdse aankleding vol interactieve speeltjes, een puike realistie van de Brugse architect Koen Bovée en curator Hanne Provoost. Kunstenaar Brody Neuenschwander nam de muurversiering van een volledige zaal voor zijn rekening, de Brugse musea leenden een deel van haar kantcollectie uit. Het resultaat verdient een bezoek, voor Bruggelingen trouwens een gratis aangelegenheid.De blikvanger van de actuele tentoonstelling is het werk van de Brugs-Koreaanse Sun Mae (Nele Catrysse) die een lingerieboetiek runt in de Hoogstraat. Zij ontwierp een body met kantstructuur, een baleinerok met gekloste kant en een kanten schouderstuk. Met de opening van dit museum hoopt men ook het international vermaarde Kantcentrum een nieuwe boost te hebben gegeven. Er is nu heel wat interesse voor de jeugd- en zomercursussen kantklossen. (LF)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: