Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Vrijstaat O. haalt Jason Moran exclusief naar België

Jason Moran

Met Jason Moran haalt Vrijstaat O. op 31 oktober een van de meest boeiende pianisten van de nieuwe jazzgeneratie naar zijn podium. Zijn cd ‘Artist in Residence’ (2006) wordt vaak beschouwd als het grootste jazzmeesterwerk van dat decennium en met opvolger ‘Ten’ (2010) won hij de Downbeat Critics Poll in meerdere categorieën: jazzartiest, pianist, album. Ook dit jaar trouwens scoort hij in die (inmiddels al 62ste) poll hoog, want behaalt de tweede plaats in de categorie piano.

Moran waagt zich steevast buiten het jazzterritorium sensu stricto: uiteraard schatplichtig aan de jazztraditie (met veel ragtime- en bluesinvloeden), zoekt hij ook linken met vrije improvisatie, hiphop, bop en andere genres. Een mooi voorbeeld hoe dat klinkt is zijn nieuwe album ‘All Rise’ (Blue Note Records, release dit najaar), waarop hij de legendarische Fats Waller eert maar diens songs meteen een nieuwe jas aanmeet. Krijgt hij op die plaat hulp van zangeres Meshell Ndegeocello en ondersteuning van een blazerssectie, in Oostende – overigens zijn enige optreden in België! – zal hij een aantal van deze nieuwe composities in triovorm brengen. Voor dat concert met zicht op zee brengt hij zijn Bandwagon Trio-kompanen Tarus Mateen (elektrische bas) en drummer Nasheet Waits (al eerder te gast in Vrijstaat O). mee.

Tip voor wie méér wil weten over Moran: Downbeat wijdt in het oktobernummer meerdere pagina’s aan de projecten waar deze Amerikaanse pianist momenteel mee bezig is. (PJG)

Vrijdag 31 oktober om 20.00 uur – www.vrijstaat-o.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: