Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Oostende lonkt naar ‘De Zee’

Oostende lonkt naar ‘De Zee’

La Vague (oil on canvas)

Gustave Courbet La Vague

 

Nog tot 19 april trekt het grote publiek ongetwijfeld naar de monumentale tentoonstelling in het Mu.ZEE die onder de noemer ‘De Zee’ een staalkaart biedt van de kunstgeschiedenis van William Turner (1820) tot het schelpenkabinet van Guillaume Bijl (2004). Over de tentoonstelling hangt de even monumentale schaduw van de dit jaar overleden Jan Hoet die een ruim aandeel heeft gehad in deze tentoonstelling.

 

Oostende heeft nu ook ontdekt dat toerisme en cultuur een perfect huwelijk kunnen vormen en dat heeft hier geleid tot een boeiend geheel dat naast kunst in het Mu.Zee (de hoofdmoot) kunst op een uitgestippeld parcours toont, voer overigens voor een stevige strand- en stadswandeling.

De tentoonstelling in het voormalige grootwarenhuis in de Romestraat, een fantastische museale ruimte die blijft verbazen, oogt zeer divers. Er is niet echt een rode draad aanwezig, tenzij het thema ‘zee’, maar vrijwel elk werk staat garant voor menige anekdote of verhaal over Jan Hoet.

Een tentoonstelling werkt vooral met toppers en die zijn er: Turner (het pronkstuk, pas na lang aarzelen uitgeleend), Borremans , Broodthaers, Brusselmans, Cézanne, Courbet, Tuymans, Delvoye, Matisse (met een reusachtige zeefdruk op linnen), Spilliaert en uiteraard ook James Ensor Hoewel niet meteen aanwezig met de topwerken, bieden ze toch een rijk gestoffeerd geheel, waarmee Jan Hoet zelf zeer tevreden zou geweest zijn, want voor pakweg 70 % zijn keuze geweest. Naast de toppers is het soms verbaasd uitkijken naar werk van William Blake, Jacques Charlier of de 456 (!) ingekaderde vellen papier van Hanne Darboven die een hele museumwand beslaan. Samengevat: gaat dat zelf zien.

‘De Zee’ verlaat ook het museum met een wandeling over 12 locaties, van het Lam Gods-altaar op het strand, over het Thermae Palace naar Station, Jachthaven en de Nieuwe Strekdam waar The Oostendse band The Van Jets ‘the sound of the sea’ laten horen.

Bij de tentoonstelling horen publicaties: er is de praktische wandelgids ‘De Zee’ (7 euro) en de catalogus (45 euro). (LF)

 

Mu.ZEE is gesloten op maandag, de andere dagen open van 10 tot 18 u.

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: