Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Tip: Ellen Harvey in Groeninge

Ellen Harvey-foto

De Britse kunstenares Ellen Harvey, woont en werkt in New York en is vermaard voor haar videokunst, installaties en schilderijen, komt naar Brugge en hoe. Groeninge-conservator Till-Holger Borchert leerde haar kennen in 2008 tijdens een cursus kunstgeschiedenis aan een Amerikaanse universiteit en was meteen diep onder de indruk ‘omwille van de eigenzinnige reflecties op de kunstgeschiedenis. Ze combineert conceptualisme met schilderkunst   en met intellectuele ambachtelijkheid’.  Hij nodigde haar meteen uit naar Brugge en haar voorkeur ging meteen uit naar de Groeninge-collectie in het depot.

In haar project voor het Groeningemuseum spiegelt Ellen Harvey de relatie van Brugge met het water en de zee aan de collectie van het museumdepot. Voor de wanden met een selectie van 17de- tot en met vroeg 20ste-eeuwse schilderijen uit de museumreserves, brengt ze een spiegelwand aan waarin openingen zijn uitgewerkt. Ze nodigen de bezoeker uit tot contact met deze minder of omzeggens nooit getoonde kunstwerken. Qua thematiek spiegelen de schilderijen (stads-, kanaal- en zeegezichten) met het panorama dat Ellen Harvey aan de overkant schildert op basis van satellietopnames. In zijn totaliteit van bijna 3 bij 21 meter geeft het een panoramisch beeld van Brugge.  De in spiegelglas uitgewerkte waterwegen tonen het belang van rivieren en kanalen voor deze stad, ook en vooral in zijn huidige economische havencontext. Bij deze solotentoonstelling in Brugge verschijnt een uitgebreide catalogus met essays en overvloedig illustratiemateriaal over haar werk, Brugge en de zeehaven en de verzameling van het Groeningemuseum. (LF)

Periode: 02/10/2014 tot en met 01/02/2015

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: