Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jazz Brugge 2014: Europees, avontuur, kwaliteit

Affiche Jazz Brugge 2014 definitief kopie 2.indd

Trompettist Dave Douglas, eerder dit jaar op Jazz Middelheim, in een interview met De Standaard: ‘En nog altijd waarderen wij die Europese artiesten niet genoeg.’ Jazz Brugge doet dat des te meer, want blijft de keuze getrouw die vanaf de eerste editie (2002) werd gemaakt. Nochtans niet vanzelfsprekend, beklemtoont Rik Bevernage (De Werf), en deze 7de editie trouwens al evenmin.

Rik Bevernage: ‘Iedere keer is er weer die vrees, want nooit zitten we in een comfortabele positie: jazz is sowieso een kleine niche en in tegenstelling tot andere festivals programmeren wij dan ook nog uitsluitend Europese jazz, avontuurlijk èn kwalitatief, met soms namen die niet automatisch een groot publiek genereren. Na elke editie is het telkens grondig evalueren. De subsidievermindering heeft De Werf bovendien zeer kwetsbaar gemaakt, leidde zelfs tot enkele ontslagen. Dat er in 2014 toch Jazz Brugge is, danken we aan toegekende gemeenschapsgelden èn aan de steun van zeer goede partners. De Vlaamse overheid geeft ons een projectsubsidie van 30.000 euro, geld dat broodnodig is: groepen invliegen en onderbrengen is duur en ook de communicatie om een publiek warm te maken, kost behoorlijk wat geld.’

‘De samenwerking met onze partners is werkelijk uniek: door gezamenlijke ervaring en know how op vlak van selectie van muzikale acts te combineren met uitstekende technische omstandigheden (fantastische piano, perfect geluid) kunnen Concertgebouw Brugge en De Werf een zwakte – lees: indoor festival – ombuigen naar een sterkte. Ook de steun van de Brugse Musea is een enorme troef: Manfred Sellink zelf is indertijd naar De Werf gestapt met de uitdagende vraag hedendaagse dingen te programmeren. Die beide partners hebben dus een inhoudelijke inbreng, maar financieren ook mee.’

EXit: Voor het eerst zijn er twee themadagen?

Bevernage: ‘Een suggestie van het Concertgebouw. Dag één is volledig gewijd aan Belgische jazz, een terechte keuze, want hier te lande is er een enorme kwaliteit. De Werf is uiteraard zeer goed bekend met de binnenlandse scene en koos voor vier bands die perfect passen binnen het profiel van Jazz Brugge en de specifieke kenmerken van de drie podia. En gedurende één dag staat ook een Europees label in de kijker, met name ECM: uit die rijk gevulde stal werden de meest avontuurlijke namen gekozen die rijmen in ons festivalconcept.’

EXit: Stadsgenoot en jazzpianist Hendrik Lasure krijgt een belangrijke rol?

Bevernage: ‘Hendrik, letterlijk “onze” buurjongen, want hij woont in de Werfstraat, komt sinds zijn 11de naar concerten en nam al vroeg deel aan onze maandelijkse jamsessies waar hij vele anderen al overtroefde. Een onvoorstelbaar talent, zonder twijfel één van de toekomstige grote namen: van sommige mensen is zeer snel duidelijk dat ze in eerste divisie zullen meespelen. We hebben niet geaarzeld hem te benoemen tot curator van de introconcerten in de inkomhal: hij kreeg carte blanche om jonge pre-professionele muzikanten – versta: tieners en prille twintigers – op te sporen en de kans te geven op te treden.’

EXit: Heb je tips en/of uitgesproken favorieten?

Bevernage: ‘Eerder dan specifieke namen te noemen, geef ik liever mee dat de selectie is gebeurd op basis van zeer doorgedreven prospectie: zo goed als alle acts hebben we vooraf zelf gezien en geprogrammeerd vanuit de overtuiging dat zij zullen aanslaan. Ik ben zeer benieuwd hoe dat zal uitpakken voor het publiek. Persoonlijk vind ik de beste concerten steevast die op de zolder van Sint-Janshospitaal en in de Kamermuziekzaal, wat mee te maken heeft met het engagement van het publiek. Speciaal wil ik wel vermelden: ‘Koko De Clown’, filmpjes van de gebroeders Fleischer waarvoor Collectif Arfi – net als in 2012 bij het schilderij van Bruegel – live de soundtrack brengt. Bedoeld als familievoorstelling, daarom kan men apart tickets verkrijgen voor die ene voorstelling.’

(PJG)

Info: van donderdag 2 oktober t.e.m. zondag 5 oktober – Sint-Janshospitaal + Concertgebouw Brugge. www.jazzbrugge.be

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: