Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Lies Gallez op Pecha Kucha Brugge

EDM_8004

Foto Ellen De Meulemeester

 

We zijn allemaal verzamelaars van verdriet en geluk’

 

Op zaterdag 11 oktober komen weer tien boeiende persoonlijkheden aan bod tijdens een nieuwe editie van Pecha Kucha, het spreekbeurtenfestijn-deluxe in Breydeltown. Ook de jonge Brugse schrijfster Lies Gallez behoort tot de line-up van die avond, ditmaal georganiseerd in de oude gebouwen van Die Keure.

 

EXit: Wanneer ontdekte je dat schrijven je kon boeien?

Lies Gallez: ‘Best vroeg. Ik was iemand die in de basisschool niet goed kon lezen. Het werd er gemeten in tijd en je kreeg een avi-niveau. Lezen voor een cijfer. Ik vond dat er iets niet klopte aan die logica. Ik ben iemand die graag langzaam leest. Af en toe moet ik dan al eens gedacht hebben: ‘bon, als ik jullie verhalen niet goed kan lezen tegen tijd, dan schrijf ik ze zelf wel’. Ergens ligt hier nog een stapeltje verhalen van toen. Pas in het middelbaar ben ik gedichten beginnen te schrijven. Tijdens een schrijfdag in Brugge kwam ik iemand tegen die een gedicht van mij las en me daarna uitnodigde voor zijn cursus literaire creatie. Hij gaf me dat ultieme duwtje in de rug.’

 

EXit: Je hebt een eerste roman geschreven: ‘Stiltevloeker’. Hoe kwam die tot stand?

Lies: ‘Ik heb mijn roman nog niet uit, in de zin van gepubliceerd. Ik schreef het verhaal als masterproef aan het Rits onder begeleiding van Diane Broeckhoven. Zij stond steeds aan de zijlijn met tips en opmerkingen en ze werd een soort behoeder van mijn letterdroom. Bij momenten van twijfel was ik dus nooit alleen. Ik ben haar daar erg dankbaar voor. Aan het idee voor ‘Stiltevloeker’ had ik het jaar ervoor al gewerkt, maar het kreeg pas een concrete vorm tijdens de workshop van Willem Jan Otten aan het begin van het jaar. Daarna ben ik beginnen te schrijven en tien maanden later was het verhaal er.’

 

EXit: Het thema is zelfmoord. Meteen een zwaar onderwerp om mee uit te pakken.

Lies: ‘Er zijn al veel mensen die me dat gezegd hebben, maar eigenlijk heb ik daar zelf nooit over nagedacht. Het leek me evident om daarover te schrijven. Een verhaal ontstaat bij mij altijd vanuit een noodzaak. Ik denk dat het thema af en toe onverwachts in mijn leven is geslopen. Al moet ik erbij vermelden dat het op een andere manier was dan in mijn verhaal. De gedachten en gevoelens daarover zijn ergens in mijn hoofd blijven hangen en opeens is er dan het juiste moment en de ruimte voor een echt verhaal.’

 

EXit: Welk schrijfwerk ligt er nu op de plank?

Lies: ‘Ik ben volop bezig aan het herschrijven van ‘Stiltevloeker’, maar toen ik in augustus te voet op weg was naar Santiago kreeg ik ook al een idee voor een tweede roman. Ik werk daarnaast ook aan een artikel samen met een docent van vorig jaar. Het krijgt de vorm van een dialoog en zal waarschijnlijk uit drie delen bestaan. De werktitel is momenteel: ‘Haken en Ogen, kleine filosofie van de parenthese’.’

 

 

EXit: Je spreekt op Pecha Kucha. Welk verhaal vertel je straks aan het publiek?

Lies: ‘Ik denk dat ik vooral een verhaal wil vertellen van durven. Alles in het leven is een keuze: dromen, liefde, geluk, leven. Ik bedoel: we zijn allen verzamelaars van verdriet en geluk. Om allerhande praktische redenen moeten wij altijd doorgaan. En als dat eigenlijk niet lukt, doen we maar alsof. Durven te luisteren naar het hart, durven stil te vallen, durven niet te weten. Ik denk dat we het onszelf af en toe eens moeten gunnen. Het maakt een mens mooier en gelukkiger.’ (ADC)

Pecha Kucha

Pecha Kucha is Japans voor ‘prietpraat’, maar is ook de naam van een internationale beweging die avonden organiseert waarop creatievelingen presenteren, elkaar ontmoeten en netwerken. In 2003 werd dit voor het eerst georganiseerd in Tokio, ondertussen zijn er Pecha Kucha-avonden in meer dan 700 steden wereldwijd. Ook Brugge is een Pecha Kucha-stad geworden. Naast Lies Gallez komen ook volgende sprekers op zaterdag 11 oktober: iemand van Revive, Nico Derycker, Thomas Smolders, Sébastien Cailliau, Tim Beuckels, Aagje Vandenbussche, Pieter Loosveldt, Filip Vandenberghe en…  Pecha Kucha Brugge is gratis, maar bevestig wel liefst je aanwezigheid via Facebook.com/pechakuchabrugge. (ADC)

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: