Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

When Henry Purcell meets Wereldoorlog Eén

 

‘Arthur’, muziektheater bezingt het onbeschrijflijke oorlogsleed

Arthur 2

 

De massale herdenking van de grote wereldbrand ’14-’18 is ook de kunstenwereld niet ontgaan. Muziektheater mag dan wel geen voor de hand liggend genre zijn bij de doorsnee-muziekliefhebber, ‘Arthur’ in een samenwerking van B’Rock, Cappella Amsterdam, tekstschrijver Peter Verhelst en regisseur Paul Koek maakten er samen een intense voorstelling van.

Arthur is gebaseerd op een tekst van de Brugse auteur Peter Verhelst die het regisseur Paul Koek niet gemakkelijk heeft gemaakt: ‘Ik weet dat mijn manier van schrijven niet eenvoudig ligt, mijn teksten zijn bouwsels waarin alles in elkaar grijpt. Je weg vinden in dit materiaal is niet eenvoudig, maar de regisseur slaagt er wonderwel in’.

Het stuk grijpt terug naar de muziek van ‘King Arthur’ van Henry Purcell, maar geplaatst in een hedendaagse context. Het verhaal kort: een blinde vrouw dwaalt over het slagveld op zoek naar haar geliefde. Ze wordt begeleid door een vrouw die haar vertelt wat ze niet kan zien, terwijl het jongetje Arthur van oorlog droomt. Purcells muziek reageert hierop.

Dat muziektheater Transparant ging aankloppen bij B’Rock is niet verwonderlijk. Zegt Koek: ‘Voor mij is B’Rock het ideale ensemble om deze uitdaging aan te gaan. Ze zijn opgericht vanuit de zin voor vernieuwing en verjonging in de wereld van de oude muziek. Het zijn uitzonderlijke muzikanten, ambitieus en zelfverzekerd genoeg om binnen de marges van de barokmuziek te durven improviseren.’

Arthur is echter geen voorstelling over het leven in de loopgraven geworden. Regisseur Paul Koek: ‘We moesten een manier vinden om het persoonlijk en begrijpelijk te maken. En zo kwamen we terecht bij de blinde Emmeline uit het libretto van King Arthur van Purcell die rondzwerft in een vreemd landschap. Wij kozen voor een blinde Afrikaanse vrouw die na de oorlog op het slagveld ronddoolt op zoek naar het lichaam van haar gesneuvelde echtgenoot. Ze wordt begeleid door een vrouw van de streek en haar kind. Op die manier tonen we het verdriet van twee overlevenden als symbool voor het massale oorlogsleed.’ (LF)

Arthur op 27 september in Concertgebouw. Info http://www.concertgebouw.be

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: