Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Een cultklassieker op de verkeersvrije Brugse Markt’

canto-ostinato

Op zaterdagavond 13 september wordt de Brugse Markt zowaar geluidsvrij gemaakt voor wat een uniek concert wordt met twee elektronische piano’s en de beiaard. Op het programma het in beiaardkringen zeer bekende ‘Canto Ostinato’ in een Belgische creatie van de bekende compositie van de in Nederland onvolprezen (en onlangs overleden) componist Simeon ten Holt. Stadbeiaardier Frank Deleu, verantwoordelijk voor het voorbije beiaardseizoen, noemt , noemt dit werk ‘spectaculair en verrassend’.

Het werk dateert uit de periode 1976 en 1979 toen ten Holt terugkeerde naar het instrument waarvoor hij ooit was begonnen te componeren. Hij maakt er een ‘vrije’ compositie van die aanleunt bij het minimalisme, maar hij zoekt het vooral in de richting van de melodie en klank. De concerten lijken haast een ritueel waarbij het resultaat telkens anders is, want de componist liet de uitvoeringspraktijk grotendeels over aan de uitvoerder. Daarom gewaagt men van een ‘work in progress’. De pianisten navigeren door het stuk, dat bestaat uit 106 secties, maar houden voortdurend ‘oorcontact’. Bij deze Canto Ostinato is er geen leiding, het is de taak van de muzikanten om het stuk in juiste muzikale banen te leiden. Canto Ostinato betekent letterlijk ‘een aanhoudend gezang waarbij tijd en ruimte los van elkaar komen te staan’. Kenners vermoeden dat ten Holt met deze compositie een met uitsterven bedreigde tak  van de kunst  nieuw leven heeft ingeblazen. Het belooft een concert te worden waarbij het gaat om het nu en het ter plaatse te beleven.

Het beiaardseizoen startte op 16 mei met accordeonist Koen Walraevens, in het kader van Airbag. Het hoogtepunt was wellicht het beiaardwereldcongres op 5 en 6 juli dat het kruim van dit wereldje naar Brugge bracht. Op die manier blijft de Brugse klokkenspelvereniging en de Dienst Cultuur zich inzetten voor de Brugse beiaard. (LF)

Canto Ostinato, zaterdag 13 september om 20.30, gratis inkom, stoelen voorzien, Markt verkeersvrij.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: