Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Open Monumentendag 13 en 14 september

Sint-Basiliuskapel (onder de Heilig Bloedkapel)

Sint-Basiliuskapel

B_Beernaert4

Brigitte Beernaert en Christophe Deschaumes voor de Poortersloge

‘Brugge is de voorbeeldstad op dat gebied’

Op 10 september 1989 vond in Vlaanderen de allereerste Open Monumentendag plaats, een ‘opdracht’ die in Brugge met brio werd volbracht door de Dienst Monumentenzorg. Het publiek tekende massaal aanwezig, het aanbod groeide jaar na jaar met meer en groter, kwaliteitsvoller en innovatiever. Bovendien schakelde Brugge, als enige Vlaamse stad, vlug over naar een Open Monumentenweekend, en dat voor een publiek dat voor ruim 70 percent bestaat uit Bruggelingen. Vorig jaar, met 25 kaarsjes op de taart, stond met ‘Het beste uit 25 jaar’ een feesteditie op de kaart, geïllustreerd door 33 monumenten die werden geselecteerd uit 550 monumenten die in de voorbije kwarteeuw te bezoeken waren.

Dit jaar is het thema ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ op maat van Brugge geschreven. Daarom werden ‘kosten noch moeite’ gespaard om de monumenten en de zorg, die er sinds ruim anderhalve eeuw aan wordt besteed, in de verf te zetten.

Op OMD 2014 krijgt de bezoeker, en dat is vooral de Bruggeling, een staalkaart aangeboden van wat in de historische binnenstad en in de deelgemeenten werd en wordt gerestaureerd, hoe het stadsbeeld is aangepakt en hoe de zienswijzen daar rond evolueren. Brugge is de voorbeeldstad op dat gebied. Het groene erfgoed wordt daarbij niet vergeten.

Een weekend lang kan al wie de Brugse monumenten een warm hart toedraagt, genieten van bezoeken aan 20 opengestelde gebouwen en/of deelnemen aan 15 activiteiten. Deelnemen aan deze 26ste editie geeft een exclusieve kijk op het verleden, het heden én vooral de toekomst van het erfgoed en de nooit aflatende erfgoedzorg in Brugge. De Poortersloge, die net stadseigendom is, wordt mogelijk hét kloppende hart van OMD 2014!

Tips?

Wellicht kan een bezoek aan het gerestaureerde Huis van de Notarissen in de Spanjaardstraat, het art décohuis Campers in de Julius&Maurits Sabbestraat,een volledig leeggemaakt  Gruuthusemuseum of de werf van het voormalige ambachtshuis van de kuipers in de Vlamingstraat het publiek overtuigen van het belang van het erfgoed. Zoals steeds zijn verschillende bezoeken slechts mogelijk na reservatie en s er bij In&Uit een mooie brochure te koop voor 2,50 euro.  (LF)

Alle info op www.openmonumenten.be   waar het volledige programma van Brugge consulteerbaar is of bij de Dienst voor Monumentenzorg en Erfgoedzaken, Oostmeers 17 in Brugge   (reservaties voor bezoeken zijn mogelijk vanaf 1 september op 050/47.23.24)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: