Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Werf: startweekend toe- en tipje najaarssluier opgelicht

Veerle Mans

Veerle Mans

Las in de uitnodiging voor het persmoment van De Werf “Tillegembos” als locatie eerder bizar, uit de toelichting ter plekke bleek dit wel degelijk méér dan een originele keuze.

In haar verwelkoming – meteen ook dankwoord aan de pers voor de aandacht – benadrukt Veerle Mans: De Werf blijft geloven dat kunst voedsel is voor de maatschappij en dus noodzakelijk. Ondanks de “spannende tijden” die zich aankondigen, wil het Kunstencentrum dan ook een belangrijke rol blijven spelen. Ook vestigt zij er uitdrukkelijk de aandacht op dat De Werf niet enkel programma’s voor leuke avonden presenteert, maar tevens een productiehuis is en wil blijven: heel veel energie gaat in de realisatie van cd’s op het W.E.R.F.-label en in eigen theaterstukken (al dan niet in coproductie). Het startweekend van het nieuwe seizoen illustreert dat alvast.

Startweekend: zaterdag 13 en zondag 14 september

Op 14.09 staat in Sint-Michiels (Sint-Godelievekerk) Ballet Dommage, een jong collectief opgestart door (Bruggeling van oorsprong) Maxim Storme i.s.m. Katrien Valckenaers. Met zijn eersteling ‘VOLK’ (Gent) maakte dit gezelschap, gespecialiseerd in locatietheater, dermate indruk op De Werf dat het KC thans in coproductie ‘The Golden Palace’ presenteert. Het thema laat zich samenvatten als toevallige ontmoetingen in de maatschappij, met als essentie: het leven bestaat uit grote en kleine verhalen. Een komisch, toegankelijk stuk, of in de woorden van Veerle Mans: “soap in overdrive”. Deze familievoorstelling maakt deel uit van ‘Uitwijken’ en is ook te zien in Sint-Andries (07.09), Assebroek (21.09) en Sint-Kruis (28.09).

‘Wijland’ van Tuning People op 13.09 en 14.09 in Tillegembos – locatie voor het persmoment verklaard! – is eveneens bedoeld voor de ganse familie. Hun voorstelling ‘Leeghoofd’ (vorig seizoen ook in De Werf) werd geselecteerd voor het Theaterfestival (Antwerpen, volgende week)! Met ‘Wijland’ verlaten ze de theaterzaal en stellen ze aan de hand van 10 gedichten zaken uit de samenleving (bv. engagement) in vraag. Het publiek – verdeeld over 2 tribunes recht tegenover elkaar – kan en mag tijdens de voorstelling (vrijwillig) helpen nadenken. Kortom: audience participation.

Voor het muzikale luik tijdens het openingsweekend zorgt Jan De Haas Vibes Quartet, meteen het releaseconcert van ‘Dreams Ago’ en dat is – Veerle Mans klinkt triomfantelijk – al nummer 123 op het W.E.R.F.-label. Benny Claeysier situeert de muzikant: ruim 10 jaar na zijn vorige cd als leader (‘Doing My Thing’, W.E.R.F. 040) komt Jan De Haas met een opvolger. Hij is zeer karig met het uitbrengen van cd’s, maar levert dan wel telkens een product af dat er staat! ‘Dreams Ago’ bevat vooral eigen composities, maar ook standards van o.a. John Coltrane. Een werkstuk dat zeer toegankelijk en mainstream is, maar toch verrassend hedendaags en een zeer breed publiek kan aanspreken. De succesvolle formule voor releaseconcerten – € 17,50 voor inkomticket + cd – wordt zeker behouden, wil Veerle Mans aanvullend zeker meegeven.

Najaar 2014

Staat op het programma o.a. Jazz Brugge. Benny Claeysier vermeldt in deze editie speciaal dat één dag geheel is gewijd aan Belgische jazz – gevolg van de succesvolle W.E.R.F Label Night in 2012 – en één dag aan ECM, een van de grootste Europese labels. Tijdens de “Belgische” dag zijn er 2 releaseconcerten: Mâäk Quintet en Loriers/Postma/Aerts. Veerle Mans licht uit de vierdaagse de indrukwekkende tentoonstelling verzorgd door Chris Vervaet en de familievoorstelling met filmpjes van de gebroeders Fleischer – zie Betty Boop – waarvoor Collectif Arfi live de soundtrack verzorgt. (Meer over Jazz Brugge 2014 in de ‘papieren’ EXit oktober, PJG).

In de periode tot december is er in De Werf uiteraard nog meer muziek, theater en het succesvolle Jonge Snaken Fest!val. Het kinderprogramma wordt weliswaar wat afgebouwd, maar er wordt gewerkt aan een nieuwe formule: er is echt wel grote nood aan ondersteuning van jeugdtheater, is Mans overtuigd.

In 2015…

Wil De Werf nóg meer prikkelen, rondt Veerle Mans cryptisch en bij wijze van teaser af: er zullen nieuwe accenten worden gelegd – “meer daarover binnenkort” – maar de sterkhouders zullen blijven, worden ja zelfs  versterkt … (PJG)

Voor alle info: www.dewerf.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: