Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

blackflower-jazz

Black Flower sluit September Jazz af

 

Jazz in the open …

In één week tijd twee jazzavonden, met meerdere acts, in openlucht: mooi als afsluiting van de zomerfestivals, symbool van zorgeloze dagen. Zot van Jazz is er voor de derde keer: dat voor dit initiatief op de binnenplaats van De Halve Maan blijvende belangstelling bestaat, werd vorig jaar met een volledig uitverkochte editie bewezen. September Jazz telt al zesmaal zoveel kaarsen op de verjaardagstaart, heeft zijn bestaansrecht dus al meer dan voldoende bewezen èn presenteert eens te meer een affiche die behoorlijk hoge verwachtingen wekt.

 Zot van Jazz

“Jazz” krijgt dit keer een “eerder ruime” defïnitie met een opener als An Pierlé, een keuze mede op aangeven van Ann Vanneste die hiermee haar liefde voor deze muziek out. Pierlé  komt haar recentste (solo)cd “Strange Days” voorstellen, met daarop weer hoofdzakelijk eigen werk, maar even traditioneel een eigenzinnige cover: na eerder Gary Numan en Jacques Dutronc, onderwerpt zij nu Talk Talk  (“Such a shame”) aan herinterpretatie.

Wie “echte” jazz verkiest, komt ongetwijfeld vooral voor trompettist Bert Joris. Een week eerder nog actief met BJO (opname nieuwe cd in De Werf), treedt hij hier aan met zijn eigen kwartet, dat intussen zowaar 17 jaar bestaat. Een blijvende waarde, noemt Joris deze groep in “Jazzmozaïek”, bestaande uit absoluut Europese topmuzikanten: pianist Dado Moroni (voor deze gelegenheid vervangen door onze streekgenoot Bram De Looze), bassist Philippe Aerts en drummer Dré Pallemaerts.

Als steeds speelt een trio binnen in de gelagzaal de laatste noten: Brugs Jazz Consort o.l.v. saxofonist Marc Alleyn mag de nakaartende concertgangers van (achtergrond)muziek voorzien bij hun evaluatie van de voorbije muziekavond.

September Jazz

Een introductie tot de muziek van Frank Zappa voor mensen met interesse voor dat oeuvre maar die gezien de omvang ervan niet weten waar gestart. Zo omschreef drummer/ medebezieler Lander Gyselinck eerder dit jaar aan EXit wat Sinister Sister drijft. En benadrukte dat dit zeker géén Zappa-tribute band, noch een eenmalig project is! Het optreden in De Werf op 14 maart overtuigde – een zeldzame kritische stem buiten beschouwing gelaten – dermate dat Willy Schuyten de groep terstond contacteerde voor September Jazz. (Bezige bij Lander, overigens, wordt wegens alweer elders druk “aan de slag”, vervangen door Xavier Rogé.)

Ensuite: Amina Figarova, met wie Brugge al eerder het genoegen had kennis te maken (De Werf). Schuyten programmeerde haar weloverwogen in het midden van de avond: “Na de duidelijke rockinvloeden van de eerste act en de Ethiopisch-Afrikaanse invloeden aan het slot van het festival, brengen Amina en haar Sextet onverdunde post-bop. Een rustpunt wordt haar concert – trouwens exclusief voor België! – evenwel geenszins, want met een muzikant als Ernie Hammes in de rangen blijft dit  sowieso swingende topjazz.”

Afsluiten doet Black Flower, het nieuwe project van Nathan Daems. Wie vertrouwd is met de vorige cd’s van deze saxofonist-fluitist, weet dat zijn muzikale interesses de grenzen van de jazz ver overstijgen. Het resultaat van de onderdompeling in Ethiopische jazz- en soulmuziek is te bewonderen op het in  april 2014 uitgebrachte debuut ‘Abyssinia Afterlife’. Bij wijze van referentie: in juli mochten deze 5 straffe mannen op de zgn. Garden Stage elke avond van het eerste vierdaagse luik van Gent Jazz afsluiten! (PJG)

 Zot van Jazz op vrijdag 29.08 vanaf 20.00 uur in De Halve Maan

Info & tickets: www.zotvanjazz.com

September Jazz op zaterdag 06.09 vanaf 18.30 uur in De Ganzeveer (gratis!)

Info: www.dewerf.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: